La crisi de subministrament de llibres es fa notar a Sant Cugat

Les botigues de la ciutat temen no tenir prou estoc de cara a la campanya de Nadal


  • Comparteix:

Imatge de la Llibreria Paideia, una de les llibreries de Sant Cugat afectada pel col·lapse de la distribuïdora Entredos/ Foto: Cugat Mèdia

Imatge de la Llibreria Paideia, una de les llibreries de Sant Cugat afectada pel col·lapse de la distribuïdora Entredos/ Foto: Cugat Mèdia

El col·lapse logístic d'una de les distribuïdores editorials més importants de l'Estat espanyol, Entredos, provoca des de l'agost que moltes comandes i novetats no arribin amb normalitat als seus punts de venda. A Sant Cugat, i també a la resta de Catalunya, les petites llibreries i editorials ho estan patint especialment. Fa ja un trimestre que no reben els exemplars de les editorials més mediàtiques perquè hi ha una enorme paralització en les comandes que està endarrerint la seva distribució. Davant la manca de resposta per part d'Entredos, les llibreries santcugatenques han hagut de recórrer a subdistribuïdores.

El problema es va originar arran de la fusió de dues grans distribuïdores, Àgora i Les Punxes, que van donar lloc a la nova distribuïdora Entredos. Amb aquesta unió, van centralitzar la part logística en un sol magatzem, però el canvi de tot el seu sistema informàtic ha acabat provocant un problema de gestió molt important que s'ha prolongat durant mesos. "Al setembre ja ens van dir que ho tindrien solucionat, però estem arribant a finals de novembre i encara estem tenint problemes", ha assegurat el llibreter d'El Celler de Llibres Pablo Giménez.

El 70% del llibre editat en català no està arribant a les llibreries

El 70% del llibre editat en català no està arribant a les llibreries / Foto: Cugat Mèdia


La situació és "caòtica i desconcertant", ha apuntat la responsable del Pati de Llibres, Mont Soler. "No ens arriben els llibres, hi ha un enorme desajust en les entregues i t'arriben caixes de novetats que tu no has demanat", ha remarcat. Aquest conflicte està repercutint negativament en la imatge de les llibreries de Sant Cugat, que sovint es veuen obligades a "fer pedagogia per explicar-li al client que el seu llibre no arribarà", ha assegurat la gerent de la Llibreria Paideia, Laura Moré.

Alguns comerços, com El Celler de Llibres o la Llibreria Paideia, ja van patir l'inici del curs escolar amb la dificultat per aconseguir les lectures obligatòries de secundària. Moltes d'aquestes eren lectures en català. Segons Moré "gairebé el 70% del llibre editat en català no està arribant a les llibreries". Però ara els preocupa especialment la campanya de Nadal. "Són distribuïdores que toquen editorials molt importants i mediàtiques i sabem que la gent vindrà a buscar llibres determinats. Ens fa molta por que no arribin", ha expressat Soler. "Les comandes de Nadal les farem a través del subdistribuïdor per assegurar que tenim llibres, però serà un drama pel llibre en català", ha conclòs Giménez.






Pablo Giménez

El Nadal serà complicat. Les comandes de Nadal les farem a través del subdistribuïdor per assegurar que tenim llibres. Si segueix el problema, Sant Jordi serà un drama. Però serà un drama pel llibre en català. De títols n'hi ha. Però això pot provocar que moltes editorials marxin.

Mont Soler

Al meu dia a dia a la llibreria si no tinc aquests llibres no passa res, perquè em defineixo d'una altra manera. Però la fidelitat dels nostres clients fa que a vegades et facin aquests encàrrecs i nosaltres no els hem pogut servir.

Laura Moré

No pots assegurar les comandes dels clients. Les reposicions dels llibres que vas venent no arriben. Hi ha un desprestigi per part de les llibreries. Has de fer una mica de pedagogia per explicar-li a la gent que el seu llibre no arribarà perquè és un problema generalitzat a totes les llibreries de Catalunya.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.