Polítics i urbanistes coincideixen que el creixement urbanístic s'ha de supeditar a la preservació del paisatge


  • Comparteix:

Aquesta és la principal conclusió d'un debat sobre paistage organitzat pel CMSC

Aquesta és la principal conclusió d'un debat sobre paistage organitzat pel CMSC

El creixement urbanístic dels municipis ha d'estar supeditat a la preservació dels paisatges. Aquesta és la principal conclusió a la que han arribat els ponents del debat titulat '2015: paisatges del Vallés sud', organitzada pel CMSC i que ha aplegat una quarantena de persones a la Casa de Cultura.

L'alcalde, Lluís Recoder, ha afirmat en la seva intervenció que la nostra ciutat té ja uns límits establerts de creixement i que en cap cas arribarà a la connurbació amb els municipis de l'entorn. Segons Recoder, la Via Verda, en el límit amb Cerdanyola, i el polígon de Can Sant Joan, amb Rubí, estableixen els límits del municipi i del seu creixement urbanístic futur.

Pel que fa a la banda de Collserola, Recoder ha reiterat la necessitat d'establir un ens de gestió supramunicipal, dotat de més competències i recursos, per gestionar aquest espai natural.

Lluís Recoder

La via de gestió de la serra s'ha d'enfortir amb un òrgan que ha de tenir competències més sòlides i recursos més importants.


De la seva banda, el regidor d'Urbanisme de l'Ajuntament de Cerdanyola, Rafael Bellido, ha destacat la intenció de seguir treballant conjuntament amb Sant Cugat perquè la Via Verda no sigui una zona difosa, sinó un espai natural que s'integri amb Collserola.

Rafael Bellido

La part que es preserva com a Via Verda té una vocació de que no sigui una zona difusa sinó ara la vocació és d'un espai natural que s'ha de restaurar i s'ha de preservar per integrar-se amb Collserola.


Una de les mesures per a la protecció dels paisatges serà la nova Llei del Paisatge que està pendent d'aprovació al Parlament. Aquesta iniciativa, promoguda des de la Unió Europea, consta de tres eixos d'actuació. En primer lloc, introduir el paisatge com una variable transversal de totes les polítiques que es realitzin. A més, amb l'aprovació de la llei, es realitzarà una diagnosi de l'estat dels paisatges per, finalment, establir els compromisos per part de les administracions i de la societat.

Així ho ha explicat el subdirector general del Paisatge de la Generalitat, el santcugatenc Jaume Busquets, que ha insistit en que la responsabilitat de la preservació dels paisatges i de l'entorn és una responsabilitat de tothom.

Jaume Busquets

El paisatge el fem entre tots, és corresponsabilitat de tots. L'administració té una responsabilitat molt alta però també la ciutadania. Ha d'haver un canvi de cultura.


De la seva banda, l'arquitecte i urbanista Joan Barba ha denunciat que el creixement urbanístic segueix en la mateixa tendència imparable i que això és degut a problemes econòmics, polítics i administratius. Segons Barba, s'han de repensar els models de creixement.

Joan Barba

Hi ha dos problemes. Un administratiu - polític. Hi ha una falta de generositat per part de qui administra i ha d'estar equilibrat econòmicament. Qui té indústria té peles i qui té població té problemes. S'ha de repensar.


Tant l'alcalde com el regidor d'Urbanisme de Cerdanyola, Rafael Bellido, han coincidit en què un dels obstacles per aconseguir un creixement eficient i respectuós amb el paisatge és el Pla General Metropolità de 1976.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.