Enric Marco deixa la presidència d'Amical Mauthausen després de reconèixer que mai va ser deportat al camp de Folseenbürg


  • Comparteix:

El santcugatenc Enric Marco ja no és el president de l'Amical Mauthausen, després que ell mateix hagi reconegut que no va ser mai deportat al camp de concentració de Folseenbürg, com havia dit fins ara. Marco ha explicat que va ser detingut i empresonat durant un any en un penal nazi, acusat de conspiració contra el III Reich, i que si ha falsejat la realitat ha estat perquè ell també va patir molts d'aquells horrors i per poder donar veu a totes aquelles persones que no podien explicar la seva història, amb l'objectiu que tot allò no s'oblidi mai.

La notícia ha sortit a la llum després que el propi Enric Marco hagi fet un comunicat confirmant així els indicis que tenia, des de primers de maig, l'Amical Mauthausen.

El santcugatenc, de 84 anys, ha explicat que ell no va estar mai empresonat al camp d'extermini de Floseenbürg però que si que va ser detingut per la Gestapo l'any 1942 i empresonat en un penal nazi durant més d'un any, acusat d'alta traïció al III Reich i pendent d'un judici que podia haver-li suposat la pena de mort.

En declaracions a Ràdio Sant Cugat, Marco ha assegurat que assumeix la seva responsabilitat per haver falsejat la seva història, afirmant que en cap cas es vol justificar, però ha afegit que si s'ha fet passar tots aquests anys per un supervivent dels camps de concentració ha estat perquè, en alguns aspectes ell va patir el mateix que molts dels seus companys, i per poder poder donar veu també a totes aquelles víctimes o als supervivents que no podien explicar la seva història, amb l'objectiu de treballar perquè tots aquells horrors no s'oblidin mai.

Enric Marco

Hi ha una cosa deformada, que és fer-me passar per un supervivent d'un camp de concentració, però sí que vaig ser un resistent i una persona que va patir el mateix, amb els mateixos agressors i les mateixes condicions.


En aquest sentit, Marco ha explicat que en les seves xerrades a les escoles sempre ha volgut transmetre que ell només portava el discurs i les vivències de molts dels supervivents d'aquests camps, que per raons de salut potser no podien fer-ho en persona.

El santcugatenc ha explicat també que ha estat ell mateix qui ha presentat la dimissió com a president de l'Amical Mauthausen, i que en cap cas ha estat destituït com afirmen alguns mitjans ja que ha comptat en tot moment, diu, amb el suport dels seus companys de junta i de persones que li reconeixen, malgrat tot, la seva tasca. Enric Marco també ha manifestat la seva voluntat de seguir vinculat a l'associació i continuar amb la seva tasca pel 'reconeixement de la història i la lluita contra la violència' però sempre des del respecte als seus companys i guardant-se d'ofendre ningú amb la seva presència.

Enric Marco

Sento que tinc dret a ser membre perquè també vaig patir el que vaig patir, però per respecte sobretot als meus companys més grans, els que queden, me'n guardaré prou que se sentissin ofesos per la meva presència.


De moment, la fins ara vicepresidenta de l'entitat, Rosa Toran, ha assumit la presidència d'Amical Muthausen, a l'espera d'una assemblea general extraordinària que serveixi per escollir nou president. L'entitat també ha suspès, de moment, totes les seves activitats programades amb el nom de l'associació i ha declinat pronunciar-se al respecte, amb la voluntat que sigui primer el santcugatenc qui s'expliqui.

De la seva banda, la Generalitat ha decidit retirar la Creu de Sant Jordi que va atorgar el 2001 a Enric Marco per 'falsejar la seva biografia'.

Recordem que Marco va ser l'"únic supervivent" que va parlar a les Corts el passat 28 de gener durant el 60è aniversari de l'alliberament d'Auschwitz. A més, era pagat per la Generalitat per explicar a escoles de tot Catalunya la seva experiència als camps de concentració i col·laborava amb la conselleria de Relacions Institucionals en la construcció del Memorial Democràtic.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.