Una placa a l'estació dels FGC a La Floresta recorda a l'enginyer nordamericà Frederick Pearson


  • Comparteix:

La Biblioteca Pública Arús ha volgut fer un homenatge al responsable de portar l'electricitat a Catalunya i el ferrocarril al Vallès

La Biblioteca Pública Arús ha volgut fer un homenatge al responsable de portar l'electricitat a Catalunya i el ferrocarril al Vallès

El districte de La Floresta ha recuperat aquest dimecres una part de la seva memòria històrica amb un acte d'homenatge a l'enginyer nordamericà Frederick Pearson, responsable de l'arribada del ferrocarril al Vallès i de la llum elèctrica a tot Catalunya. Per mantenir viu el record d'aquest personatge històric, Ferrocarrils de la Generalitat ha penjat una placa commemorativa a l'estació de La Floresta i la Biblioteca Pública Arús de Barcelona ha recordat el seu paper cabdal en el desenvolupament del país.

90 anys després de la seva mort, l'enginyer nordamericà Frederick S. Pearson ha tornat a estar present al districte de La Floresta, on aquest dimecres s'ha fet un acte d'homenatge per recordar el seu protagonisme en l'arribada a Catalunya de la llum elèctrica i en el disseny dels ferrocarrils que uneixen Barcelona amb el Vallès. L'acte ha consistit en la col·locació d'una placa commemorativa a l'actual estació dels FGC a La Floresta, un districte que durant anys va portar el nom de Pearson, ja que l'enginyer va planificar, també, una part de la urbanització original d'aquest territori. Així ho ha explicat l'escriptor florestà Xavier Moret, autor d'un llibre titulat 'El doctor Pearson. L'home que va portar la llum a Catalunya'.

Xavier Moret

Va ser una persona molt important per Catalunya. Va portar l'energia elèctrica, va fer construir les preses del Pirineu, va dissenyar la línia de ferrocarril que comunica Barcelona amb el Vallès. Teia previst que a La Floresta hi hagués una urbanització 'a l'anglesa'.


En el mateix sentit s'ha expressat l'alcalde, Lluís Recoder, que ha destacat que Pearson no només va portar la llum 'física' a Catalunya, sinó també la llum del coneixement que va permetre que el país fes un gran pas endavant en el seu desenvolupament.

Lluís Recoder

Va portar la llum. No només físicament, perquè va ser el fundador de la Barcelona Traction Light and Power, una empresa protagonista a principis del segle XX, sinó també amb una aportació de coneixement per al desenvolupament del nostre país.


I és que Pearson, que només va viure uns 5 anys a Catalunya, està a l'arrel de molts dels avenços que va viure el país a principis del segle XX i és un dels protagonistes del procés d'industrialització a casa nostra. El president dels FGC, Joan Torras, considera que l'enginyer nordamericà va 'inventar' el concepte modern de 'cadena de valor', ja que va participar en tots els nivells del procés energètic, des de l'obtenció de l'electricitat a les preses fins a la seva aplicació en el transport.

Joan Torras

Va crear les preses de la Noguera, també els tramvies de Barcelona i els ferrocarrils. Tanca tota la cadena de valor de l'energia.


La Biblioteca Pública Arús de Barcelona, la primera fundada a Catalunya, també s'ha sumat a la commemoració, i ho ha fet compartint el 90è aniversari de la mort de Pearson amb el 110è aniversari de la fundació de la biblioteca. El seu gerent actual, Josep Brunet, ha recordat que si l'enginyer nordamericà va portar la llum elèctrica al nostre país, Rossend Arús, fundador de la biblioteca, va portar la llum de la Il·lustració a Catalunya.

Josep Brunet

El llibre de Moret deixa clar que al nostre país hi ha hagut altres persones que també han portat la llum a Catalunya. No l'elèctrica, que va permetre la industrialització, sinó la de la Il·lustració, com Rosend Arús, fundador de la biblioteca.


A l'acte d'homenatge, que ha finalitzat amb un sopar al restaurant Rancho el Paso de La Floresta, també han participat representants del Rotary Club de Barcelona i Sant Cugat, que també han recordat el primer centenari d'història d'aquesta societat.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.