Pomar assegura que de les 126 accions de l'Agenda 21 Local, prop de 70 ja estan en vies d'executar-se


  • Comparteix:

Algunes de les accions previstes per aquest 2005 són encarregar una nova diagnosi i crear la comissió de seguiment

Algunes de les accions previstes per aquest 2005 són encarregar una nova diagnosi i crear la comissió de seguiment

L'Ajuntament té previst encarregar, abans de finals d'any, una nova diagnosi que permeti actualitzar les dades i els paràmetres que regeixen l'Agenda 21 Local i analitzar com ha evolucionat el municipi en els darrers 4 anys. Aquesta serà una de les 10 accions del Pla d'Acció de l'Agenda 21 previstes per aquest any 2005. El tinent d'alcalde de Medi Ambient, Eduard Pomar, ha recordat que la implantació d'aquest projecte s'allargarà més d'un mandat però ha assegurat que, de les 126 accions previstes, almenys 70 ja s'han engegat o estan a punt d'engegar-se i algunes fins i tot ja estan executades.

Quatre anys després de començar a treballar en aquest projecte, el Pla d'Acció de l'Agenda 21 Local ja és una realitat i ha rebut el vist-i-plau del ple municipal.

En total, es tracta de 126 accions que s'estructuren en 29 programes d'actuació i 6 línies estratègiques: territori i ciutat sostenible, recursos naturals, qualitat ambiental, mobilitat sostenible, sistemes naturals i medi socioeconòmic. A partir d'aquí, el consistori vol contribuir en un desenvolupament més sostenible de la ciutat des d'aspectes tan diversos com l'urbanisme, la utilització d'energies renovables, la potenciació del transport públic i alternatiu, la preservació de l'espai natural o la introducció de bonificacions a les ordenances fiscals per afavorir algunes d'aquestes mesures.

Aquest és però un pla de llarg recorregut que s'anirà desenvolupant durant els propers mandats. Així ho ha recordat el tinent d'alcalde de Medi Ambient, Eduard Pomar, que ha remarcat però que algunes de les accions proposades ja s'han dut a terme i que d'altres estan, en aquests moments, en vies d'execució.

Eduard Pomar

L'Ajuntament ha anat implantant algunes d'aquestes accions i alhgunes ja estan desenvolupades: des les 126, 11 ja s'han implantat, 34 que s'estan executant i 26 que s'iniciaran properament.


Entre els exemples del que ja s'ha fet o està en execució, Pomar ha destacat la introducció de bonificacions en algunes taxes municipals, la incorporació de sistemes d'estalvi energètic als edificis de nova construcció o la creació de la taula de Residus. Altres projectes, com l'eliminació de les línies d'alta tensió o evitar el continuo urbà amb els municipis veïns, són a més llarg termini, en bona part perquè són d'àmbit supramunicipal i no depenen només del consistori.

Pel que fa a les mesures contemplades per aquest any 2005, destaca l'elaboració d'una nova diagnosi ambiental que permeti actualitzar la de l'any 2001, una campanya de sensibilització sobre la separació dels residus o l'aprovació de l'execució de bona part del carril bici. En total, són 10 accions que segons Pomar, s'han escollit en funció de les prioritats que va marcar el II Fòrum Sostenible i garantint que hi haguessin actuacions dels 6 eixos estratègics però també que siguin econòmicament viables.

Eduard Pomar

Hem tingut en compte la priorització que es va fer per part del Fòrum, que hi haguessin accions de cada una de les 6 línies estratègiques, i també hi ha un aspecte tècnic pressupostari.


D'altra banda, passat aquest estiu també està previst crear una comissió de seguiment que haurà de vetllar per la correcta implantació i desenvolupament d'aquest projecte i per marcar, en cada moment, els criteris per prioritzar les diferents accions. Aquesta comissió assumirà les tasques que fins ara realitzaven la comissió municipal i el consell assessor i vol convertir-se en un òrgan de participació on hi hagi representants dels diferents sectors de la ciutat, des dels partits polítics i els tècnics, fins a les entitats veïnals o el sector econòmic.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.