Xavier Roig aposta per un nou finançament català 'just' en un acte del Grup Hayek a Sant Cugat


  • Comparteix:

L'acte serveix per presentar en societat la nova junta del grup liberal, encapçalada per Daniel Clivillé

L'acte serveix per presentar en societat la nova junta del grup liberal, encapçalada per Daniel Clivillé

El nou finançament català ha d'aconseguir que els diners dels catalans s'inverteixin a Catalunya, llevat del cost dels serveis de l'Estat i la quota de solidaritat que es determini, i que el destí d'aquests diners el decideixi la Generalitat. Aquesta és una de les conclusions que s'ha extret del debat que ha organitzat aquest dimecres el Grup Hayek a Sant Cugat, en el qual ha intervingut el periodista i enginyer santcugatenc Xavier Roig.

Xavier Roig, que col·labora com a columnista sobre temes econòmics al portal 'e-noticies' i al diari 'Avui', i que és autor d'assajos com 'Ni som ni serem' o 'Entre l'Espanya i la paret', considera que la proposta de nou finançament per a Catalunya s'ha de basar en un objectiu bàsic i irrenunciable: els impostos que paguen els catalans s'han d'invertir a Catalunya, perquè sinó el país no podrà sobreviure.

Per aconseguir aquest principi bàsic, Roig assegura que abans cal determinar de forma transparent la situació de les balances fiscals entre Catalunya i l'Estat, perquè d'aquesta manera es podrà quantificar el cost real dels serveis que l'Estat presta a Catalunya i, sobretot, determinar la 'quota de solidaritat' que Catalunya ha de pagar al conjunt d'Espanya.

Xavier Roig

Els catalans hem de recaptar els impostos que es paguen a Catalunya, valorar què costen els serveis que presta l'Estat i pagar la quota de solidaritat per ser del club espanyol. Això s'ha de quantificar clarament, perquè sinó sembla que parlem de coses etèries.


Roig considera que l'afirmació segons la qual pagar els impostos és un 'fet individual' és una trampa, ja que oblida la situació de greuge que viu Catalunya, però de tota manera afegeix que, si fos així, cada ciutadà de Catalunya té dret a saber què se'n fa dels impostos que paga. En aquest sentit, Roig ha criticat l'opacitat del Ministeri d'Hisenda, i ha dit que cal claredat absoluta per poder aconseguir un finançament just per a Catalunya.

Xavier Roig ha fet aquestes declaracions en el marc d'un debat organitzat pel Grup Hayek a Sant Cugat, un col·lectiu liberal que promou la reflexió sobre temes d'actualitat. L'acte ha suposat, a més, la presentació en societat de la nova junta directiva del grup, recentment renovada, al front de la qual hi ha el seu nou president, Daniel Clivillé. Per a Clivillé, és fonamental que un col·lectiu com el Grup Hayek s'obri a la societat i busqui contactes amb personalitats influents de tots els àmbits de la societat.

Daniel Clivillé

Un dels nostres vectors és estar molt a prop del que passa a la societat, i ho fem, en part, tenint contacte amb gent influent dins els àmbits empresarial, polític i social. Coincidim bastant amb el posicionament de Xavier Roig.


El debat amb Xavier Roig, que s'ha fet aquest dimecres al 'Sant Cugat Hotel & Restaurante' amb la participació d'una trentena de persones, no és el primer que organitza el Grup Hayek a Sant Cugat. Figures rellevants de la cultura i la política catalanes com l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol, l'historiador Joan B. Culla, o l'escriptor Baltasar Porcel, han col·laborat amb anterioritat amb aquest col·lectiu, que compta ja amb prop d'un centenar de socis a la nostra ciutat.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.