Sant Cugat té una taxa d'envelliment inferior a la de l'entorn però amb una creixent feminització de la vellesa


  • Comparteix:

Aquestes són algunes de les conclusions de l'estudi realitzat per l'Ajuntament i la Diputació de Barcelona

Aquestes són algunes de les conclusions de l'estudi realitzat per l'Ajuntament i la Diputació de Barcelona

La taxa d'envelliment a Sant Cugat és més baixa que la mitjana de les comarques barcelonines. Així ho conclou l'estudi elaborat per l'Ajuntament i la Diputació de Barcelona per detectar les necessitats de la gent major de 80 anys que viu sola al nostre municipi. L'informe revela també un creixent feminització de la vellesa i que en general la qualitat de vida d'aquestes persones està per sobre de la mitjana de l'entorn, hi ha casos de precarietat en què cal una actuació ràpida i decidida.

L'objectiu d'aquest estudi, que s'emmarca dins el projecte 'Ajuntament, a prop', és el de conèixer de primera mà la situació i les necessitats de les persones majors de 80 anys que viuen soles al nostre municipi, i poder treballar així de forma més real per resoldre els problemes del dia a dia d'aquest col·lectiu. Així ho ha assegurat l'alcalde, Lluís Recoder, que ha recordat que, tot i ser una ciutat molt jove, a Sant Cugat el 3% de la població és major de 80 anys.

Lluís Recoder

Tenim molt de terreny per recórrer per poder continuar treballant de forma transversal per poder apropar serveis i qualitat de vida a aquestes persones.


Precisament, una de les principals conclusions de l'estudi és que la taxa d'envelliment a Sant Cugat està per sota de la mitjana a les comarques barcelonines, tot i que el nombre de persones grans s'ha incrementat en els darrers anys i la taxa de sobreenvelliment és més elevada que la mitjana comarcal i catalana.

Una altra dada destacada és la feminització manifesta de la vellesa que es revela en aquest informe. Un aspecte que per al regidor de Sanitat i Serveis Socials, Enric Tomàs, cal tenir molt en compte.

Enric Tomàs

Cal treballar molt tot el tema de la feminització. Cal tenir present que les dones grans pateixen més la manca de recursos econòmics i fins i tot els riscos d'exclusió i d'aïllament.


Altres conclusions apunten que la gran majoria d'aquestes persones volen viure a casa seva, que hi ha una bona xarxa de relació social i familiar per fer-se'n càrrec i que cal incidir en aspectes com els habitatges o un increment dels recursos i serveis per garantir una bona qualitat de vida i evitar situacions d'aïllament personal.

D'altra banda, també es posa de manifest que en general la qualitat de vida de les persones grans a Sant Cugat és bona, tot i que s'han detectat casos de precarietat en els que cal incidir amb rapidesa. Escoltem la presidenta delegada de l'àrea de Benestar Social de la Diputació de Barcelona, Núria Carrera.

Núria Carrera

L'estudi també ens diu que les persones que viuen en situació de precarietat són menys però, en comparació, és com si fossin més pobres i cal una intervenció ràpida.


Precisament per atendre totes aquestes necessitats, l'Ajuntament i la Diputació han acordat diferents mesures, com per exemple incrementar el nombre d'aparells de teleassistència, que a finals d'any podrien donar servei a 110 persones. També es treballarà per poder garantir uns dies de descans a les famílies que es facin càrrec d'una persona gran i per incrementar els serveis d'assistència a domicili.

Des de la Diputació han volgut remarcar també el fet que tècnics municipals hagin participat en aquest estudi, ja que això els ha permès detectar millor les necessitats i incidir-hi amb més eficàcia.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.