La Comissió de la Dignitat creu que el recurs d'inconstitucionalitat de Castella i Lleó no aturarà el retorn dels 'papers'


  • Comparteix:

La devolució dels arxius de la Generalitat republicana s'hauria de fer efectiva pels volts del Nadal

La devolució dels arxius de la Generalitat republicana s'hauria de fer efectiva pels volts del Nadal

La Comissió de la Dignitat considera que la presentació per part de la Junta de Castella i Lleó d'un recurs d'insconstitucionalitat contra el retorn a Catalunya dels 'papers de Salamanca' no afectarà a la devolució dels arxius, prevista pels volts del Nadal. Des de la Comissió asseguren que els treballs pel retorn de la documentació incautada ja han començat i esperen que durant l'any 2006 puguin retornar també els arxius privats.

La Junta de Castella i Lleó ha presentat aquest dilluns un recurs d'inconstitucionalitat contra la llei de restitució dels documents que ara són a l'Arxiu de la Guerra Civil de Salamanca. El govern de Castella i Lleó argumenta que la llei no recull el dictamen de la Comissió d'Experts que afirmava que els drets dels particulars havien prescrit i considera que el retorn a Catalunya dels 'papers' vulnera la Constitució, en concret pel que fa al deure de l'Estat de protegir els béns de patrimoni de tots els espanyols. La Junta adjunta també un informe del Consell Internacional d'Arxius on s'advoca per la unitat dels documents recopilats durant els règims repressius.

Des de la Comissió de la Dignitat consideren, però, que el recurs d'insconstitucionalitat de la Junta de Castella i Lleó no aconseguirà frenar l'aplicació de la llei de devolució dels arxius aprovada al Congrés dels Diputats. Així ho ha dit un dels membres del secretariat de la Comissió, Josep Cruanyes.

Josep Cruanyes

Volen inmiscuir-se en un afer que afecta Catalunya. De tota manera, el recurs no suposarà aturar l'eficàcia de la llei de retorn, que es va aprovar.


En aquest sentit, Cruanyes afegeix que els treballs per al retorn dels arxius incautats a la Generalitat republicana ja han començat i haurien de culminar pels volts del Nadal amb el trasllat físic de la documentació a l'Arxiu Nacional de Catalunya (ANC), situat a Sant Cugat. La resta de documents, vinculats a entitats privades i particulars, haurien de retornar a Catalunya al llarg dels propers mesos.

Josep Cruanyes

Des de l'endemà de la publicació de la llei al BOE ja s'hi ha començat a treballar. Ja està en marxa el retorn dels arxius de la Generalitat i s'ha començat a treballar en la documentació privada per tal que dins del proper any es pugui fer efectiu el retorn.


La llei preveia aquestes dues fases del retorn perquè la documentació de la Generalitat republicana ja estava degudament ordenada i microfilmada, mentre que els arxius privats encara s'havien de seleccionar i microfilmar.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.