Antoni Segura situa a la fi de la Guerra Freda el naixement del nou ordre internacional


  • Comparteix:

El final de la Guerra Freda va alliberar de la influència soviètica zones del món que tenen grans reserves de petroli i que ara són focus d'inestabilitat a causa de l'intent de penetració dels Estats Units. Aquesta és la tesi del catedràtic d'Història Contemporània Antoni Segura, que ha pronunciat aquest dimarts a la Nau de Cultura de Valldoreix una conferència sobre el nou ordre internacional després de l'11-S.

Antoni Segura considera que el nou ordre internacional no sorgeix a partir dels atemptats de l'11 de setembre del 2001 als Estats Units, sinó molt abans, amb la fi de la Guerra Freda. Segons el catedràtic d'Història Contempiorània de la UB, la caiguda del bloc soviètic va deixar buits de poder en diverses zones del món molt riques en petroli. Aquestes àrees geogràfiques són les que intenta dominar ara l'única potència mundial, els Estats Units.

Antoni Segura

Passem d'un sistema bipolar a una única potència. S'alliberen zones del món que estaven sota influència soviètica, amb petroli, on els EUA intenten penetrar.


Segura s'ha mostrat molt crític amb la doctrina neoconservadora que domina l'administració Bush. El catedràtic considera que els estrategues nordamericans cometen un error obsessionant-se pel creixement econòmic de la Xina, quan el competidor real del futur podria ser, amb més certesa, la Unió Europea.

Segura assegura que l'aliança entre Rússia, que és una potència energètica, i Europa, que té capacitat d'inversió, podria canviar el panorama geoestratègic a mig termini.

Antoni Segura

Si Rússia aconsegueix estabilitzar un règim democràtic, cosa que amb Putin és difícil, i Europa aporta capital i béns, es produeix una complementarietat factible.


El catedràtic d'Història Contemporània de la UB considera que la discussió de fons és saber si el món s'encamina cap a un nou ordre en conflicte i dominat per una sola potència -els Estats Units- o bé si triomfaran les polítiques multilaterals.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.