La Comissió de la Dignitat, homenatjada pel seu esforç en el retorn dels papers de Catalunya


  • Comparteix:

Els representants de la Comissió de la Dignitat i el cartellista Carles Fontseré han rebut aquest dijous de mans del president de la Generalitat, Pasqual Maragall, un recordatori dels papers recuperats de l'Arxiu de Salamanca, durant un acte institucional que s'ha celebrat al Palau de la Generalitat. L'acte ha servit d'homenatge per l'esforç esmerçat en el retorn dels papers confiscats a Catalunya.

Els representants de la Comissió de la Dignitat i el cartellista Carles Fontseré han rebut aquest dijous de mans del president de la Generalitat, Pasqual Maragall, un recordatori dels papers recuperats de l'Arxiu de Salamanca, durant un acte institucional que s'ha celebrat al Palau de la Generalitat.

El recordatori es tractava d'un document en format facsímil on es reproduïa la formació d'un nou Govern presidit per Lluís companys del 6 d'agost del 1936. Amb aquest gest, el Govern de la Generalitat ha volgut reconèixer públicament tots els esforços que des de la Comissió de la Dignitat s'han realitzat per tal d'aconseguir el retorn dels documents confiscats de Catalunya i al mateix temps a totes aquelles institucions i ciutadans que han donat suport a la causa.

Durant el seu discurs, Maragall ha reconegut sentir admiració pel treball de la Comissió, tot dient 'admiro la vostra tossuderia perquè la memòria es restituís sense rancúnies ni retrets, endreçant-la dignament i retornant les coses al seu lloc'. I ha afegit que 'la recuperació dels papers de la dignitat s'ha de convertir en un símbol del que és possible quan s'imposa la unió cívica i política de Catalunya i de l'inici d'una nova etapa de les relacions entre Catalunya i els pobles d'Espanya'.

Maragall ha presidit l'acte acompanyat del conseller primer, Josep Bargalló, i la consellera de Cultura, Caterina Mieras. La celebració ha començat amb una glossa sobre la significació de l'Arxiu de la Generalitat espoliat i la lluita per la seva recuperació, a càrrec de la professora d'Història Contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Anna Sallés. Seguidament, han intervingut els representants de la Comissió, el seu portaveu, Josep Cruanyes, i el coordinador, Toni Strubell.

Aquest últim ha valorat l'experiència com a 'inoblidable' i ha recordat que encara els queda molta feina per fer. Strubell també ha dedicat unes paraules d'agraïment al desaparegut Francesc Ferrer i Gironès, que va ser copresident de la taula de suport de la Comissió a Girona, així com al periodista salamantí Aníbal Lozano que va perdre el seu lloc de treball al diari 'La Tribuna' pel seu suport a la Comissió.

El cartellista Carles Fontseré, amb 90 anys recent complerts, també ha estat present a l'acte, juntament amb d'altres personalitats del món de la cultura i la societat civil.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.