El fracàs de la cooperació euromediterrània centra la presentació del curs d'estiu de la Unipau


  • Comparteix:

La cooperació euromediterrània ha fracassat, 10 anys després de la Conferència de Barcelona. Aquesta és la principal conclusió de la conferència de presentació del curs d'estiu de la Universitat Internacional de la Pau, que ha anat a càrrec de la professora de la UB Aurèlia Mañé-Estrada. L'economista ha explicat que la creació d'una zona de lliure comerç al Mediterrani no ha servit per augmentar el desenvolupament ni la democràcia dels països de la riba sud.

L'anomenat 'procés de Barcelona' va donar el tret de sortida, l'any 1995, a la creació d'una zona de lliure comerç a la regió euromediterrània. El procés partia de la base que si els països empobrits de la riba sud trobaven instruments per obrir els seus mercats i potenciar el seu desenvolupament econòmic, guanyarien en democràcia. I uns països políticament estables i sense conflictivitat social afavoririen la creació d'una zona de pau i prosperitat compartida.

Aquesta era l'equació planificada a la Conferència de Barcelona, però la realitat ha demostrat que alguns dels seus factors eren erronis. La professora d'Estructura Econòmica Mundial de la Universitat de Barcelona (UB) Aurèlia Mañé-Estrada diu que el resultat del procés ha estat un 'desastre'.

Aurèlia Mañé-Estrada

Fa 10 anys, el procés es va definir com un instrument per crear una zona de lliure comerç per tal que els països del Mediterrani creixessin i es democratitzessin. Però el resultat ha estat un desastre.


Després del fracàs de la cooperació euromediterrània, la professora Mañé-Estrada observa que la Unió Europea ha modificat les seves prioritats en aquest terreny i ha decidit 'matar' definitivament el procés de Barcelona en favor d'acords bilaterals més conjunturals.

Aurèlia Mañé-Estrada

El procés de Barcelona, com a política euromediterrània específica, l'estan matant. Des de l'ampliació de la UE es preveu una política igual per a tots els veïns, amb pactes bilaterals.


La conferència d'Aurèlia Mañé-Estrada ha servit per presentar la 21a. edició del curs d'estiu de la Universitat Internacional de la Pau, que se celebrarà del 13 al 19 de juliol al Centre Borja. El seminari d'enguany porta per títol 'La Mediterrània. Dues ribes, una responsabilitat compartida', i s'inaugurarà amb una conferència del catedràtic de Ciències Polítiques de la Universitat París-8 Samí Naïr.

En l'acte de presentació, el president de la Unipau, Arcadi Oliveres, ha recordat el llegat del fundador de l'Institut Víctor Seix de Polemologia, el recentment desaparegut Frederic Roda, i ha reivindicat una concepció de la pau indisociable del concepte de diàleg i lligada a criteris com la justícia social, el desenvolupament, la protecció dels drets humans i la sostenibilitat mediambiental.

De la seva banda, el tinent d'alcalde de Polítiques Socials, Toni Ramon, ha apostat per continuar promovent iniciatives educatives per forçar un canvi de mentalitat al Nord que serveixi perquè el Sud pugui desenvolupar-se.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.