El Vallès recordarà dissabte els aiguats de 1962 en el 40è aniversari de la catàstrofe


  • Comparteix:

Foto dels aiguats cedida per TVE

Foto dels aiguats cedida per TVE

Aquest dissabte farà 40 anys dels importants aiguats que van inundar diverses ciutats del Vallès Occidental, especialment la de Rubí, on la riera es va desbordar. Les conseqüències d'aquells aiguats del mes de setembre de 1962 també es van notar a Sant Cugat, tot i que no de manera tant important com a Rubí, on es va situar l'epicentre d'aquella catàstrofe.

L'any 1962 el Vallès acollia una gran quantitat de famílies treballadores arribades, principalment, d'Andalusia, Múrcia, i Extremadura. La forta tromba d'aigua que va caure la nit del 21 de setembre va fer que la riera de Rubí es desbordés i que moltes persones hi perdessin la vida.

La ràdio de l'època també va seguir d'aprop aquells aiguats i les tristes conseqüències sobre la població. Aquest era el testimoni d'un dels supervivents, Salvador Alcazar:

Salvador Alcazar

La gente estaba en los tejados pidiendo auxilio sin que nadie los auxiliara


L'Espanya franquista d'aquella època va evidenciar davant el món que les infrastructures urbanes de les perifèries de les grans ciutats no tenien la més mínima qualitat i no reunien les condicions de seguretat necessàries.

La resposta de tota la societat catalana i espanyola de l'època va ser inmediata. La població es va solidaritzar amb els damnificats i amb els familiars de les nombroses víctimes que hi va haver.
La ràdio repetia, un i altre cop, el nom dels familiars desapareguts i els missatges de persones que s'oferien per intentar aportar el seu gra de sorra en uns moments tan difícils:

locutor ràdio

María Riera, se interesa por el paradero de la família Garros Riera, de Sabadell...


Desde tot l'Estat Espanyol van arribar importants donatius de la pròpia ciutadania. Només a Barcelona es van aconseguir més de 20 milions de pessetes.

El programa Gran Angular, que produeix el centre de Televisió Espanyola situat a Sant Cugat, dedicarà dissabte un programa especial a recordar aquella tragèdia. En el programa hi haurà testimonis d'excepció, com el fotògraf de Rubí, Josep Feliubadaló. Aquest fotògraf va fer centenar de fotografies de la tragèdia i conserva un excepcional arxiu d'imatges sobre les conseqüències dels aiguats.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.