L'humanisme científic i el pacifisme d'Albert Einstein centren la diada de la no-violència


  • Comparteix:

El record del pensament pacifista del físic Albert Einstein ha centrat la diada de la no-violència que un any més ha celebrat aquest diumenge la Universitat Internacional de la Pau (Unipau). L'organització ha destacat la necessitat de mantenir actituds pacifistes i a favor del diàleg, per exemple en conflictes com el del País Basc.

Tot i ser el pare teòric de la bomba atòmica, que va idear per combatre el nazisme, Albert Einstein va intentar impedir el seu llançament quan es va adonar del perill que suposava aquesta arma per a la humanitat. Així ho demostra la correspondència que va mantenir amb el president nord-americà Harry Truman durant la segona Guerra Mundial.

Ho ha explicat Xavier Garí, col·laborador de la Unipau.

Xavier Garí

Einstein va creure que hi havia un perill per a la humanitat amb el nazisme i va autortitzar l'ús de la bobma atòmica però quan ses va adonar de la incidència que podia tenir a nivell humà ho va mirar d'aturar.


Aquest esperit pacifista ha estat el fil conductor de la Diada de la No Violència que, un any més, ha celebrat la Unipau coincidint amb l'aniversari de la mort de Ghandi. Des de l'entitat han volgut recordar que la fam, la falta de recursos o d'educació també generen violència ja que impedeixen un correcte desenvolupament humà.

La directora de la Unipau, Neus Sotomayor, ha remarcat que avui en dia les actituds pacifistes són més necessàries que mai.

Neus Sotomayor

Volem recordar que és possible solucionar els conflictes des d'actituds no violentes i que no tenim enemics sinó persones a qui convèncer.


Aquest any, la diada de la no-violència ha comptat amb la col·laboració teatral dels Amics de Pedra i Sang, que han llegit fragments d'escrits d'Einstein, i amb l'Orquestra Simfònica Sant Cugat que han interpretat dues peces de Fritz Kreisler.

Els propers dies 24 i 25 de febrer tindrà lloc el IV Seminari Monogràfic de la Unipau. En aquesta ocasió, s'aprofundirà sobre el paper de la psicoanàlisi, el marxisme i l'humanisme religiós davant la pau.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.