L'assessoria jurídica per a estrangers mostra una davallada de la irregularitat i l'economia submergida


  • Comparteix:

Les dones llatinoamericanes que treballen al servei domèstic són les principals usuàries del Servei d'Assessoria Jurídica en temes d'estrangeria. La memòria del 2006 d'aquest servei posa de manifest una reducció important de la irregularitat i l'economia submergida i un impuls creixent de les consultes per reagrupament familiar i renovació de papers.

La feminització de la immigració és una de les conclusions més destacades de la memòria. 7 de cada 10 persones que han fet consultes al Servei d'Assessoria Jurídica durant el 2006 eren dones, la majoria de les quals estan contractades com a treballadores del servei domèstic. Ho explica Núria Alcalà, la responsable comarcal d'immigració del CITE, entitat que depèn del sindicat Comissions Obreres i que gestiona l'assessoria.

Núria Alcalà

Sant Cugat és de les localitats on predomina més el servei domèstic. Això afecta especialment les dones. La feminització es manté.


Les dades mostren, també, una creixent regularització de la població estrangera i una davallada del treball en l'economia submergida. Les consultes més nombroses de l'any passat feien referència a les renovacions de 'papers' i al reagrupament familiar. Segons el president del CITE, Ghassan Saliba, la tendència apunta a una estabilització dels estrangers que van arribar a casa nostra fa sis o set anys.

Ghassan Saliba

S'han incrementat les renovacions de permisos de residència i treball i el reagrupament familiar, fruit de l'estabilitat de la immigració.


Per països d'origen, els principals usuaris del servei jurídic provenen de l'Equador, Bolívia i Colòmbia. La gran majoria estan en edat laboral plena, entre els 18 i els 51 anys, tot i que en l'últim any s'ha detectat un increment destacat dels menors d'edat, probablement a causa del reagrupament familiar.

L'alcalde, Lluís Recoder, explica l'objectiu del Servei d'Assessoria Jurídica.

Lluís Recoder

L'objectiu és aconseguir una societat cohesionada, on tothom tingui garantit l'accés als serveis bàsics.


Segons les dades del CITE, una de les principals assignatures pendents per aconseguir la plena integració és millorar el nivell d'ús del català. Menys de l'1% dels usuaris de l'assessoria jurídica el parlen i una tercera part no l'entenen. Des del CITE, Ghassan Saliba demana també que s'impulsin les polítiques de ciutadania i que el dret a vot dels immigrants es reconegui de cara a les eleccions municipals del 2011.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.