Mor Josep Benet a Sant Cugat


  • Comparteix:

El polític, historiador i editor Josep Benet ha mort als 87 anys a l'Hospital General de Catalunya, a Sant Cugat. Benet ha estat una de les figures més destacades del catalanisme polític i va dipositar la seva documentació a l'Arxiu Nacional de Catalunya (ANC), a Sant Cugat.

Format en l'Escolania de Montserrat on va ingressar als set anys, des de jove va participar en els moviments nacionalistes catalans. Durant la Guerra Civil espanyola formà part del bàndol republicà. Va estudiar dret a la Universitat de Barcelona, on es va llicenciar el 1945, i va especialitzar-se en la defensa de represaliats franquistes.

Benet va participar en la fundació de l'Assemblea de Catalunya i en diversos actes de la resistència antifranquista: la vaga de tramvies, l'afer Galinsoga i la campanya 'Volem bisbes catalans', entre d'altres.

Acabada la dictadura, va ser senador per l'Entesa dels Catalans, en unes eleccions on va rebre més d'un milió tres-cents mil vots, i també va ser diputat al Parlament pel PSUC.

Benet va publicar moltes obres. Hi destaquen 'Maragall i la Setmana Tràgica', 'Catalunya sota el règim franquista', 'El president Tarradellas en els seus textos', 'La mort del president Companys' i 'Carles Rahola, afusellat'.

Aquesta setmana va presentar el primer volum de les seves memòries: 'De l'esperança a la desfeta (1920-1939)'. Va rebre la Medalla d'Or de la Generalitat fa vuit anys i el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.