Els santcugatencs desplaçats a Galícia recorren la costa per comprovar la magnitud de la catàstrofe


  • Comparteix:

Els voluntaris santcugatencs treballant en una de les platges de Galícia

Els voluntaris santcugatencs treballant en una de les platges de Galícia

La delegació santcugatenca de 92 persones que participa en les tasques de neteja de les costes gallegues afectades pel vessament de fuel del Prestige ha canviat avui la sorra de les platges de Muxía per les roques d'un penya-segat. A la tarda, han fet un recorregut pel litoral de la Costa de la Mort fins a Finisterre per veure l'abast d'aquesta catàstrofe ecològica.

Les fortes ràfegues de vent i el mal temps que ha fet durant tot el matí ha posat molt difícil la tasca dels voluntaris en el segon dia de feina. Un penya-segat que dóna a la costa ha centrat els esforços dels 92 santcugatencs, que han compartit zona amb un centenar més de voluntaris catalans i uns altres cent de la Universitat de València i de la Rioja. El fueloil que arrossega cada matinada la marea estava enganxat a les roques, tot i que els gruixos, segons Protecció Civil, han baixat considerablement els darrers dies. José Fermín Galilea, de Protecció Civil, ha explicat a Ràdio Sant Cugat com s'han coordinat els voluntaris:

José Fermín Galilea

Els primers dies arribaven grans taques amb la marea alta, però ara són de dimensions més petites


La dificultat en el terreny -ple de pedregars, amb roques escarpades i inclinacions pronunciades- ha fet necessària l'ajuda d'un tractor que transportava els cubells que, amb tenacitat, han anat omplint els voluntaris. En tot el matí, Tragsa (l'empresa contractada per la Xunta i el govern espanyol per fer les feines de neteja) ha retirat dos contenidors plens de fuel.

Segons el voluntaris, recollir 'chapapote' avui era molt més dificultós que no pas ahir. Aquesta voluntària ha explicat que, a banda del mal temps, altres condicionants han fet entorpir la feina:

Voluntària santcugatenca

La gent té moltes ganes de treballar i molta voluntat però es troben amb manca de material


La feina és seguida de prop pels anomenats 'Mans netes', però avui també per una unitat medicalitzada de Creu Roja pendent de qualsevol incident. També, molts veïns de Muxía -gent gran sobretot- segueixen de prop la feina dels voluntaris. Pensen que estan fent una gran tasca i els miren amb barreja de simpatia i admiració. Mentre aquests cooperants segueixen rascant la roca, els muxinencs es pregunten que fan les administracions:

Veí de Muxía

Tant l'Ajuntament, com la Xunta, com el govern Central ho han fet molt malament i no han col·laborat en res


La jornada ha acabat amb un periple pel litoral de la Costa de la Mort. S'han visitat platges on no s'hi destinen voluntaris i on aquesta gran taca negra que ho empastifa i tenyeix tot de negre.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.