L'homenatge a Xirinacs, amb presència santcugatenca, fa ple al Palau de la Música Catalana


Temes relacionats

Víctor Alexandre i Arcadi Oliveres participen avui en l'acte d'homenatge a Xirinacs (13/oct/08)

Dos santcugatencs participaran a l'homenatge a Lluís Maria Xirinacs (27/set/08)


  • Comparteix:

Arcadi Oliveres durant la seva intervenció a l'acte d'homenatge a Xirinacs

Arcadi Oliveres durant la seva intervenció a l'acte d'homenatge a Xirinacs

Més de 1.500 persones s'han donat cita aquest dilluns a la nit al Palau de la Música Catalana per retre homenatge a Lluís Maria Xirinacs. Els santcugatencs Víctor Alexandre i Arcadi Oliveres han participat a la xerrada 'Qui va ser Xirinacs i la seva figura en els Països Catalans' i han destacat el paper del lluitador pacifista durant la dictadura franquista. Les entrades per a l'esdeveniment estaven exhaurides des de feia diversos dies.

L'homenatge a Lluís Maria Xirinacs, 'Xirinacs al Palau', ha aconseguit no deixar ni un seient buit de la sala de concerts del Palau de la Música. La cerimònia ha començat al punt de les nou del vespre i ha comptat amb les intervencions de Josep Puigbó, Mossèn Dalmau, Josep Guia, Lluís Planes, Rosa Calafat, Oriol Junqueras i Lluís Soler.

El periodista i escriptor Víctor Alexandre i el president de la fundació Justícia i Pau, Arcadi Oliveres, també han posat el seu gra de sorra a la conferència 'Qui va ser Xirinacs i la seva figura en els Països Catalans'.

Escoltem la intervenció de Víctor Alexandre.

Víctor Alexandre

Lluís Maria Xirinacs era una persona que no tenia ànima d'esclau i que no s'egenollen. Per això era incòmoda pel govern.


Diverses personalitats també han volgut homenatjar Xirinacs a través de la projecció d'un vídeo. El punt musical l'han posat grups com Obrint Pas, Maria del Mar Bonet, Feliu Ventura, Elèctrica Dharma, la Coral Sant Jordi, Joan Reig amb Refugi, Aramateix, At versaris, Manel Camp i Jaume Arnella.



  • Comparteix:

COMENTARIS

Como todas las personas, Xirinacs tenía lados buenos y malos. Indudablemente la labor de Xirinacs durante la era franquista es loable. Lo que no lo es tanto, es la actitud que el tenía hacía ETA en sus últimos años, llegando inclusoa denominarse a sí mismo \"amigo de ETA\". Sus visiones e anhelos de una Gran Cataluña, que el consideraba ocupada por Francia, España, e Italia, también demuestra una percepción de la realidad algo trastornada. ¿Cuantos años atrás habría que ir para poder hablar de algún tipo de Territorio Político Catalán que englobe regiones en estos países? Probablemente entre 800 y 1000 años, en la época expansionista del Reino de Aragón. Visto así, habría que dar la razón a los terroristas de Al Qaeda que reclama la devolución de Al Andalus. Y cuidado, tanto los griegos como los italianos (romanos) podrán querer recuperar sus asentamientos en Hispalis - que incluye el actual territorio Catalán. ¿Dónde queremos poner a zero la historia? Por eso preocupa el papel de la Cataluña oficial en estos festejos. Han hecho un balance selectivo de la vida de Xirinacs, y se han quedado solamente con lo politicamente conveniente para ellos, y de paso ignorando el lado no democrático, y moralmente reprobable, de Xirinacs. A veces las cosas no son solamente lo que uno desea que sean, pero lo que irremediablemente son. En el Parlament, el partido Ciutadans ha abogado en contra de la participación de organismos oficiales de la Generalitat en los homenajes a Xirinics. Lo que haga cada uno a título personal, es otra cosa, y entra en el ámbito privado de cada uno.

Ciutadà St.C.. Enviat el 15/oct/08


OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.