'Els papers de Salamanca', el gran atractiu dels visitants a l'ANC


  • Comparteix:

Una jornada de portes obertes ha posat el punt i final aquest dissabte a la Setmana dels Arxius, organitzada per l'Arxiu Nacional de Catalunya (ANC), i que també ha servit per commemorar el centenari de la Setmana Tràgica de 1909. Els 'papers de Salamanca' han estat el gran atractiu de les visites guiades que han mostrat als visitants les instal·lacions del centre. Des de la direcció de l'ANC fan un balanç positiu de la setmana i destaquen sobretot la importància del servei que ofereix l'entitat a la societat catalana.

Els visitants han conegut l'arquitectura de l'ANC i els processos que segueix per a tractar les obres que els arriben. A més, han tingut accés als dipòsits on es conserven en fred els documents, entre ells els famosos 'papers de Salamanca'.

Alguns dels assistents han valorat la visita guiada després de fer el recorregut per les instal·lacions de l'entitat.

Visitants

No havia tingut l'oportunitat de poder veure els arxius. / Ho trobo molt interessant, era desconegut per mi. / Està molt bé poder veure com funciona i apropar-ho als ciutadans.


Els participants de la jornada també han pogut contemplar l'exposició estrella de la Setmana dels Arxius, 'Memòria gràfica d'una revolta: La Setmana Tràgica a Catalunya/ juliol-agost 1909'. La mostra és un homenatge al centenari de la revolta popular durant el juliol i agost de l'estiu de 1909 per protestar contra el reclutament de joves catalans per lluitar a la Guerra del Marroc.

El responsable d'acció cultural de l'ANC, Francesc Olivé, ha subratllat la importància dels documents exposats que en el seu moment van servir per denunciar els fets històrics de la Setmana Tràgica.

Francesc Olivé

Són imatges que van servir per donar a conèixer els fets a la premsa mundial. Estem ensenyant les fotografies que el 1909 van recórrer els diaris d'Europa donant a conèixer aquests fets.


Amb la jornada de portes obertes finalitza la Setmana dels Arxius que ha comptat amb conferències sobre la Setmana Tràgica de 1909 a càrrec de dues professores de la Universitat de Barcelona expertes en aquest fet històric. Un concert ha donat el toc musical a la setmana cultural protagonitzat per la soprano Isabel Ricciardi di Gaudesi acompanyada del pianista Joan Vila Jover.

Tot i la bona acollida de la jornada, el director de l'ANC, Josep Maria Sans Travé, ha destacat la importància de poder explicar als ciutadans el servei que ofereix l'equipament.

Josep Mª Sans Travé

Algunes institucions es justifiquen per les xifres d'assistència. El més important és oferir a la societat un servei, prescindint de si ve molta o poca gent.


La jornada de portes obertes d'aquest dissabte ha coincidit amb el 25è aniversari de la Societat Catalana de Genealogia, entitat que té la seu a les instal·lacions de l'ANC. Sota el títol 'La Diada del soci' han organitzat diverses conferències per a divulgar la seva tasca, i una exposició de diferents mostres d'escuts històrics.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.