304: Martiri de Sant Cugat


  • Comparteix:

Sant Cugat en una escultura d'Enric Monjo

Sant Cugat en una escultura d'Enric Monjo

El 25 de juliol de 304, segons afirma l'historiador Josep de Peray encara que la data és molt dubtosa, és martirizat Sant Cugat, cristià de Barcelona d'origen africà. Sant Cugat és degollat al Castrum Octavianum, durant les persecucions de Dioclecià.

ESCOLTA-HO

El seu cap sembla que va ser traslladat al segle IX a l'abadia de Saint-Denis de París. Pel que fa a la biografia del sant, la llegenda afirma que hauria arribat a Barcelona amb Sant Feliu per vendre les mercaderies que portava. Va ser empresonat pel procònsol Galeri acusat de predicar la fe.

En no abnegar de la seva fe, Sant Cugat va patir diversos suplicis, com la prova del foc, dels que va sortir miraculosament il·lès. Finalment, el sant va ser degollat i, posteriorment, enterrat per Juliana i Semproniana, batejades pel mateix Cugat i condemnades a mort per ser seguidores del sant.

En el suposat lloc del martiri hi ha construccions paleocristianes, testimonis del seu culte, i, potser ja en època visigòtica, va ser edificat un monestir. La festa de Sant Cugat es celebra el 25 de juliol.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.