Les restes funeràries de Blanca d'Anjou demostren que va morir en un part


  • Comparteix:

Els primers resultats de l'estudi de les restes funeràries de la tomba de Blanca d'Anjou han revelat que va morir durant o després del part del seu 10è fill. Les primeres conclusions de l'estudi de les restes de la dona de Jaume II, que s'han presentat aquest dimecres al Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat, a Valldoreix, demostren que a la tomba també hi havia dos homes.

Els estudis fets sobre les restes de la dona de Jaume II, Blanca d'Anjou, han permès detectar que les dimensions de l'uter són molt compatibles amb una gestació mortal, de manera que, tal com indica la investigació, les complicacions derivades del seu últim embaràs van provocar-li la mort.

Així ho ha dit el metge forense de la investigació, Ignasi Galtés.

Ignasi Galtés

Podem dir, en aquest moment de la investigació, que molt probablement haguem pogut determinar que el moment que mor va ser durant el part.



Després de la recerca, s'ha confirmat que Blanca d'Anjou va morir el 13 d'octubre de 1310, a l'edat de 27 anys. També s'ha sabut que, en el moment de la mort, la reina feia un metre i mig d'alçada.

Tot i que la tomba va ser profanada el 1836, s'han trobat diverses restes tèxtils, com una sarja de llana i un petit fragment de seda. La intervenció arqueològica també ha permès recuperar un fragment d'un element d'ornamentació de la reina, una peça en forma de creu feta amb corall. Aquesta peça s'ha associat a un tipus d'ornament que es considerava com un amulet de protecció davant les malalties i com a protector dels infants.

Gràcies al bon estat de conservació de les restes funeràries de Blanca d'Anjou, els científics i historiadors es mostren optimistes per aconseguir una reconstrucció facial de la reina. Pel que fa a la investigació de l'ADN de la reina, permetrà començar uns estudis sobre el llinatge dels Anjou, que enllaça amb el llinatge reial de França.

La coordinadora del projecte de restauració, Marina Miquel, ha dit que no es descarten més troballes durant la investigació.

Marina Miquel

Com ens passa amb el cas de Pere el Gran no podem fer una atribució a uns cabells que hem trobat. Potser són d'algú altre.


Els resultats de l'estudi de les restes s'han presentat aquest dimecres a Valldoreix en una roda de premsa en la qual també han intervingut, a banda de Galtés i Miquel, el director del Museu d'Història de Catalunya, Agustí Alcoberro, i el director de l'Institut de Medicina Legal de Catalunya, Jordi Medallo.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.