Eduard Ibáñez: 'La ràtio de presos a l’Estat espanyol es de les més altes d'Europa'.


  • Comparteix:

Eduard Ibáñez va ser guardonat amb el III premi de recerca en drets humans l'any passat.

Eduard Ibáñez va ser guardonat amb el III premi de recerca en drets humans l'any passat.

El director de l'entitat Justícia i Pau, Eduard Ibáñez, ha criticat l'actual situació dels drets processals a l'Estat espanyol. Segons Ibáñez, amb l'actual marc legal sobre detencions preventives, s'empresonen molts innocents perquè no es respecta la presumpció d'innocència. Ibáñez, que ha protagonitzat una de les conferències del curs d'estiu de la Universitat Internacional de la Pau (Unipau), ha denunciat també que la majoria de les presons espanyoles tenen problemes de saturació. Mira l'entrevista a Cugat tv

Guardonat amb el 3r premi de recerca en drets humans per la seva investigació sobre detencions i empresonaments de presumptes innocents, Ibáñez ha remarcat en la seva participació en el curs d'estiu de la Unipau que una de les conclusions del seu estudi és que l'Estat espanyol té un dels règims penitenciaris més severs d'Europa.

Eduard Ibáñez

El nombre de presos a l'Estat espanyol té una de les ratios més altes d'Europa, aproximadament 164 pressos per cada 100.000 habitants.



El doctor Ibáñez també ha afegit que el govern no disposa de dades sobre el nombre d'absolts pel que fa a les detencions provisionals. Tot i que, segons les seves investigacions, gairebé la meitat dels empresonats cautelars són innocents.

Eduard Ibáñez

No hi ha dades. La meva hipòtesi apunta que estem empresonant innocents.



Ibáñez també ha subratllat que per aconseguir la universalitat dels drets humans cal que cada país els reconegui a la seva constitució. Tot i així, la seva aplicació dependrà de la interpretació que en fan les diferents cultures i pobles. Són declaracions a Cugat.cat.

Eduard Ibáñez

El fonament universal ha de concretar en formulacions que varien en funció de la cultura. No podem caure en un fonamentalisme dels drets humans.



El doctor Ibáñez ha participat a la 25a edició del curs d'estiu de la Unipau a la taula rodona 'Història i desenvolupament dels drets humans; universalisme o culturalisme?' conjuntament amb la professora d'ètica aplicada, Begoña Román. Tots dos han fet un recorregut històric per l'origen dels drets humans i han analitzat la seva fonamentació filosòfica i la seva aplicació jurídica internacional.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.