Rafael Grasa: 'L'aportació acadèmica de Catalunya per la pau ha estat modesta però significativa'


  • Comparteix:

Rafael Grasa, conferenciant de la 25a edició de la Unipau

Rafael Grasa, conferenciant de la 25a edició de la Unipau

El professor de relacions internacionals de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i director de l'Institut Català Internacional de la Pau (ICIP), Rafael Grasa, ha destacat l'aportació acadèmica de Catalunya pel que fa a la investigació per a la pau. Segons Grasa, la contribució ha estat modesta però significativa, marcada sempre per la coherència i la radicalitat. Grasa també ha abordat aquest dissabte a la Universitat Internacional de la Pau (Unipau) els canvis provocats en els últims anys per l'acció col·lectiva a favor de la pau. Pel president de l'ICIP aquests canvis han estat entendre les relacions internacionals com un assumpte 'de tots' i dotar-les de responsabilitats. Mira l'entrevista a Cugat tv

El director de l'ICIP, Rafael Grasa, ha assegurat que en les dues últimes dècades els moviments socials han provocat un canvi en la manera d'entendre les relacions internacionals on els individus han passat a convertir-se en actors principals i han dotat de mecanismes de responsabilitat les relacions internacionals.

Rafael Grasa

Cal que el món internacional s'assembli al món dels estats. Que hi hagi obligacions i responsabilitats.



El moviment social ha produït també canvis en diversos terrenys com en el camp de les idees amb la creació de xarxes socials per a la pau i mecanismes amb capacitat crítica de cara als estats. A més, el desarmament i la reducció d'armes nuclears són altres dels avenços aconseguits gràcies a l'acció col·lectiva. Grasa creu que la vinculació de la pau amb els drets humans i el desenvolupament ha estat un dels canvis més significatius.

El director de l'ICIP també ha posat sobre la taula quatre propostes concretes per canviar la manera d'entendre les relacions internacionals.

Rafael Grasa

Cal no defallir, buscar els canvis radicals de les coses, combinar actuacions petites i buscar una aliança entre estats i movimetns socials.






Per Grasa aquestes claus constitueixen un pas endavant a favor de la pau, 'en un camí llarg, però possible'.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.