Pérez Esquivel: 'Cal que el poble decideixi, no el Tribunal Constitucional'


  • Comparteix:

Adolfo Pérez Esquivel, ponent de la conferència de cloenda del curs d'estiu de la Unipau

Adolfo Pérez Esquivel, ponent de la conferència de cloenda del curs d'estiu de la Unipau

El premi Nobel de la Pau Adolfo Pérez Esquivel reivindica el dret dels pobles a l'autodeterminació i considera que el poble català hauria de convocar un referèndum popular vinculant per fer front a la sentència del Tribunal Constitucional (TC). Segons Esquivel, la mobilització del 10-J és un exemple de consciència crítica, participació ciutadana i unitat que el govern de l'Estat espanyol no pot ignorar. Mira l'entrevista a Cugat tv

Supervivent de la dictadura argentina i lluitador dels drets humans arreu del món, Adolfo Pérez Esquivel ha declarat en una entrevista a Cugat.cat que el dret dels pobles a l'autodeterminació ha de ser decidit per ells mateixos i no per un tribunal.

Adolfo Pérez Esquivel

Per més que el Tribunal hagi decidit una cosa, cal veure a quins interessos respon aquesta desició presa sense cap consulta popular. Cal que el poble català convoqui un referèndum vinculant.











Segons el premi Nobel de la Pau, la independència de molts pobles passa per l'enfortiment de les seves identitats culturals i lingüístiques, però també per l'accés als béns naturals autòctons, amenaçats per la pèrdua de biodiversitat provocada pels monocultius i el canvi climàtic. Així doncs, per Esquivel el 'dret dels pobles al medi ambient' és una de les condicions de possibilitat de la pau, una problemàtica que vol abordar en la propera edició del curs d'estiu de la Unipau.

D'altra banda, el president Honorífic de la Universitat de la Pau també ha criticat el procés electoral colombià 'aparentment democràtic' que ha donat la victòria al nou president Juan Manuel Santos, segons ha dit, 'un genocida que algun dia la Cort Penal Internacional haurà de jutjar'. També ha destacat que la majoria dels diaris de l'Estat espanyol donen una visió parcial de les problemàtiques llatinoamericanes. És el cas de Veneçuela, un país que Esquivel ha visitat més d'una dotzena de vegades els darrers 20 anys. Són declaracions a Cugat.cat.

Adolfo Pérez Esquivel

Veneçuela ha avançat moltíssim. A l'Estat espanyol hi a una campanya contra Chavez perquè va tocar interessos econòmics espanyols a Veneçuela.




Esquivel ha proposat a Evo Morales pel Premi Nobel de la Pau 2010. A més, també ha esmentat que va escriure una carta al nominat d'aquest any, el president nord-americà Barack Obama, demanant-li que actués en conseqüència davant l'entrega del guardó suec.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.