Un article d'un santcugatenc a 'Nature' pot canviar els models de predicció del clima


  • Comparteix:

El científic santcugatenc fent proves en un laboratori d'Oxford

El científic santcugatenc fent proves en un laboratori d'Oxford

Un article del científic santcugatenc Cèsar Negre publicat a la revista científica 'Nature' pot ajudar a establir nous models de predicció climàtica més acurats. L'estudi de Negre, fet conjuntament amb altres científics catalans, espanyols i britànics, destaca que la circulació del corrent del fons marí a l'oceà Atlàntic fa 21.000 anys no era el mateix que l'actual. Aquest canvi va provocar que Europa es veiés beneficiada per l'anomenada corrent del golf que fa que el vell continent gaudeixi d'un clima força benigne, en comparació amb d'altres indrets de la mateixa latitud. Aquest fet, segons Negre, va canviar amb tota seguretat el curs de la història permetent el desenvolupament de les civilitzacions europees.

L'article 'Reversed flow of Atlantic deep water during the Last Glacial Maximum' explica com el corrent dels fons de l'Atlàntic circulava en sentit contrari de l'actual, on les aigües calentes dels tròpics pugen fins l'Atlàntic nord on es refreden i tornen a baixar cap a l'equador.

Cèsar Negre ha explicat que els models climàtics amb què es treballava fins ara es basaven en dades errònies i que, per tant, aquest nou coneixement del passat permetrà donar un gir en les prediccions climàtiques que es fan. Són declaracions a Cugat.cat.

Cèsar Negre

El que és bo de les nostres dades és que permeten reconstruir perfectament el passat i que els models actuals es puguin arribar a fer millor.




Negre ha explicat que aquest article és el fruit de gairebé cinc anys d'estudi i recerca, i s'ha mostrat molt satisfet per veure-ho reflectit en una publicació de prestigi com 'Nature'.

Cèsar Negre

Per mi és un gran honor. És un recompensa molt gran a la tesi doctoral que he fet.



Negre ha explicat que el canvi climàtic que va patir Europa, fins llavors gairebé coberta totalment de glaç per la gran expansió dels casquets polars, va permetre l'aparició de civilitzacions mediterrànies com la grega i la romana, i per tant les posteriors civilitzacions europees hereves de la cultura grecoromana. Aquest fet ha configurat el món com el coneixem avui dia.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.