Casassús: 'Joan Maragall seria ara convergent'


  • Comparteix:

'Joan Maragall seria avui en dia afí a la ideologia de CiU tot i que es mostraria molt crític amb el partit'. Ho ha dit el catedràtic de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), Josep Maria Casassús, que ha parlat sobre la cara més desconeguda del poeta català, la seva etapa periodística, en el marc del centenari de la seva mort. La xerrada, 'Joan Maragall, periodista i polític', ha tingut lloc aquest dimecres a l'Arxiu Nacional de Catalunya (ANC), gràcies a Òmnium Cultural i els Amics de la Unesco Valldoreix-Sant Cugat.

El poeta i periodista Joan Maragall va treballar als diaris 'La Veu de Catalunya' i 'El Diario de Barcelona'. Tot i que el seu reconeixement recau sobretot en la seva poesia, el Maragall periodista també ha deixat una herència a la societat actual. Ho explica Casassús a Cugat.cat.

Josep Maria Casassús

Tenia una gran consciència cívica, anava molt a contra corrent i era molt crític respecte la burgesia des d'una posició molt ètica i compromesa.



Creador de la 'Teoria de la paraula viva', Maragall va defensar l'espontaneïtat i la simplicitat del llenguatge i va esdevenir sobretot un periodista d'opinió. A més, tot i que pertanyia a la classe burgesa, Maragall va ser molt crític i, fins i tot, va patir la censura per alguns dels seus articles referents a la Setmana Tràgica de 1909.

A causa d'aquest perfil de periodista 'modernista' dins l'esfera conservadora de l'època, Casassús considera que avui en dia Maragall se situaria més a prop de CiU que no pas del PSC, tot i que 'seria igualment crític amb les actuacions del partit'.

Josep Maria Casassús

Coneixent la persona crec que estaria situat a l'àmbit de CiU, però en aquesta situació seria molt crític.



Una setantena de persones ha assistit a la conferència que el catedràtic de Periodisme ha fet aquest dimecres a l'ANC. L'acte forma part del cicle de conferències que commemoraran el centenari de la mort de Joan Maragall fins l'any vinent.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.