Gómez-Olivé: 'El Fòrum Social de Dakar ha tingut un protagonisme indiscutible del poble africà'


  • Comparteix:

El Fòrum Social Mundial ha arribat a la seva 11a edició

El Fòrum Social Mundial ha arribat a la seva 11a edició

Reivindicar un canvi en els models de consum i producció i una democratització més àmplia que s'estengui a la societat civil. Aquestes han estat algunes de les conclusions del Fòrum Social Mundial (FSM) celebrat a Dakar, que ha tancat les seves portes aquest divendres després de cinc dies de reflexions entorn dels actuals models econòmics i socials. Més de 50.000 persones han participat d'aquesta trobada que ha comptat amb la intervenció del santcugatenc Daniel Gómez-Olivé. Segons l'economista i membre de l'Observatori del Deute en la Globalització, la importància d'aquesta edició rau en la presència dels africans en aquesta trobada.

El Fòrum Social Mundial va néixer el 2001 al Brasil com a contrapunt del Fòrum Econòmic Mundial. Amb l'objectiu de combatre el neoliberalisme i la sobirania del capital en el món, centenars de moviments socials, sindicats, ONGs i d'altres organitzacions de la societat civil es van organitzar sota aquest primer fòrum que té com a lema 'Un altre món és possible'. En la seva 11a edició, més de 1.200 organitzacions de 123 països han reflexionat sobre les alternatives i estratègies per a la construcció d'un altre món que s'aparta de l'actual model capitalista.

Després de quatre anys, el Fòrum Social Mundial ha tornat al continent africà. Organitzacions i moviments socials d'arreu del món s'han reunit a Senegal en un programa que ha comptat amb més d'un miler d'activitats. Enguany, amb l'objectiu de mobilitzar la societat per denunciar les mesures neoliberals que han adoptat gran part dels governs en els darrers anys, milers de persones s'han reunit a Dakar al llarg de cinc dies.

La presència santcugatenca s'ha fet visible amb la intervenció del membre de l'Observatori del Deute en la Globalització Daniel Gómez-Olivé, qui ha avançat a Cugat.cat algunes de les qüestions que han centrat aquest fòrum.

Daniel Gómez-Olivé

Cal pensar altres models alternatius econòmics i financers. Cal que l'economia estigui al servei de la societat.


Gómez-Olivé ha volgut destacar la implicació del poble africà en aquesta 11a edició. Segons el santcugatenc, és la primera vegada que la societat civil africana ha pogut participar de manera gratuïta i àmplia a les diferents conferències. A més, la trobada s'ha celebrat enmig de les mobilitzacions d'Egipte,Tunísia i altres països àrabs. Un fet que no ha deixat indiferents els senegalesos.

Daniel Gómez-Olivé

Les conclusions han estat molt riques. Ha estat una edició molt important per a Àfrica.






De les 1.200 organitzacions, més d'una vintena han estat catalanes.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.