Oposició veïnal a l'obertura d'un abocador a tocar de Sant Cugat


  • Comparteix:

Treballs a l'abocador

Treballs a l'abocador

Una plataforma veïnal adverteix dels riscos de la instal·lació d'un abocador de residus d'ecoparcs procedents de l'àrea metropolitana a Can Fatjó dels Aurons, al terme municipal de Cerdanyola limítrofe amb Sant Cugat, a uns 500 metres de l'escola Àgora. Segons aquests veïns, la infraestructura, contemplada pel consistori cerdanyolenc i proposada per l'Agència de Residus de Catalunya, estaria ubicada en plena via verda i massa a prop d'habitatges i d'equipaments.

La Plataforma contra l'abocador a Can Fatjó dels Aurons assegura que ja han començat els treballs per adequar el dipòsit per als residus. Això, segons els veïns, s'està duent a terme sense haver-se aprovat pel ple de Cerdanyola ni haver rebut els permisos ni les avaluacions mediambientals de la Generalitat. La plataforma sospita que aquests tràmits es faran a mida 'a posteriori'. Ho ha explicat la portaveu de l'entitat, Tatiana Fernández, a Cugat.cat.

Tatiana Fernández

L'Ajuntament de Cerdanyola diu que és una possibilitat però, quan veus el forat, el sentit comú diu que s'hi està fent un abocador.


L'entitat veïnal remarca que la nova instal·lació podria acollir tres milions de tones de deixalles. Segons la plataforma, hi ha un alt risc de perjudici ambiental amb la contaminació del subsòl i aigües freàtiques. Això es deu al fet que els residus no s'inertitzarien perquè, abans de sortir de l'ecoparc, les bales contindrien una fracció molt important de matèria orgànica que, amb el temps, genera líquids contaminants, producte de la descomposició de les deixalles, que perjudicarien el medi ambient.

Pel que fa a Sant Cugat, l'abocador afectaria escoles i altres centres del terme municipal a causa de les males olors i de possibles problemes de salut. Entre aquestes entitats, hi ha la clínica Asepeyo, les escoles Viaró i Pureza de María, el centre de TVE i l'hotel Holiday Inn. Fernández avisa Sant Cugat del risc que corre.

Tatiana Fernández

Les escoles, les empreses i els veïns de Volpalleres i Coll Favà patiran els problemes de l'abocador.


Segons la plataforma, l'interès de l'Ajuntament de Cerdanyola per ubicar l'abocador es deu al fet que sanejaria les arques municipals i al proper tancament de l'abocador Elena. L'EMD de Bellaterra s'ha oposat públicament al projecte.

La Plataforma contra l'abocador a Can Fatjó dels Aurons va néixer recentment amb 314 membres, 50 dels quals són santcugatencs.

Imatge de Google Maps




  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.