Pere Formiguera, Premi Extraordinari, es declara un enamorat de la ciutat i l'ascendeix a referent internacional


  • Comparteix:

El fotògraf i escriptor Pere Formiguera ha estat guardonat amb el Premi Extraordinari Ciutat de Sant Cugat 2010. Formiguera ha reivindicat el segell santcugatenc de la seva obra, malgrat haver exportat la seva fotografia arreu del món. L'artista, considerat un dels millors fotògrafs catalans contemporanis, celebra que la fotografia s'hagi universalitzat, però advoca per conservar la tradició de l'àlbum familiar.

Diu Formiguera que un error el pot cometre qualsevol, com per exemple néixer a Barcelona com ell. I és que el Premi Extraordinari d'enguany s'ha declarat enamorat de Sant Cugat i ha assegurat haver intentat exportar el nom de la ciutat al món amb la seva obra.

L'artista s'hi ha referit en el parlament en rebre el guardó.

Pere Formiguera

Arriba un moment a la vida en què no se sap que dir: Jo vaig fugir de Barcelona, que se m'havia fet pesada, i vaig enamorar-me de Sant Cugat.



El premiat celebra que la fotografia s'hagi universalitzat gràcies als aparells digitals i Internet. Això sí, ha advocat per no renunciar a la tradició de condensar les vides a través dels àlbums de família.

Fotògraf intimista, els seus retrats juguen amb una estètica documental i no renuncia ni al color ni al blanc i negre. Una fotografia que vol reivindicar el paper de la imatge en la fabricació de la ficció i analitza també com el pas del temps afecta els individus i l'entorn.

Nascut el 1952, Formiguera va començar a retratar amb una càmera amb tan sols 17 anys i amb 22, ja exposava. Els seus inicis són amb Joan Fontcuberta i el santcugatenc d'adopció es convertirà en el fundador del ja desaparegut Grup Alabern, que reunia fotògrafs avantguardistes amb l'objectiu de reivindicar la fotografia d'autor com a expressió artística. També ha format part de la Fundació Joan Miró i del consell assessor del Museu Nacional d'Art de Catalunya.

Formiguera ha publicat diversos llibres en català, entre els quals hi ha 'Fauna secreta' i 'Es diu Cos'. El fotògraf també ha exposat a diversos museus d'arreu del món i va obtenir el 1998 el Premi Nacional de Fotografia.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.