Satisfacció per l'aprovació europea de la 'taxa Robin Hood'


Temes relacionats

Intermón Oxfam Sant Cugat, present a Tanzània (10/feb/11)

La reconstrucció d'Haití s'ha de fer treballant amb la seva societat, segons Intermón Oxfam (24/gen/11)

Intermon Oxfam demana la col·laboració de Sant Cugat per ajudar la població pakistanesa (17/ago/10)

La participació santcugantenca al Parlament Europeu de Joves valora positivament la darrera trobada de Frankfurt (10/ago/10)

Els santcugatencs donen 250.000 euros a Intermón Oxfam l'any 2009 (10/mar/10)


  • Comparteix:

L'Eurocambra ha aprovat el document que recomana la posada en marxa de la 'taxa Robin Hood'

L'Eurocambra ha aprovat el document que recomana la posada en marxa de la 'taxa Robin Hood'

La delegació santcugatenca d'Intermón Oxfam manifesta la seva satisfacció per l'aprovació de l'informe sobre l'anomenada 'taxa Robin Hood' aquest dimarts al Parlament Europeu. L'associació sense ànim de lucre és una de les organitzacions que impulsa l'aprovació d'aquest impost, que consisteix a gravar amb el 0,05% totes les transaccions financeres no minoristes, com ara l'intercanvi de bons i accions o les operacions de divises, amb l'objectiu de recaptar fons per combatre problemes d'abast mundial com la pobresa i el canvi climàtic.

El director de la delegació local d'Intermón Oxfam, Antoni Marimon, ha explicat que els estudis realitzats indiquen que amb aquest impost es podrien arribar a recaptar més de 300.000 milions d'euros anuals a tot el món, i fins a 63.000 milions a l'Estat espanyol. En una entrevista a Cugat.cat, ha dit que una mesura així també seria útil per combatre l'especulació, representada segons ell per les grans transferències de capital, i ha explicat que una taxa del 0'05% és una magnitud pensada per ser efectiva.

Antoni Marimon

És un percentatge prou petit perquè les entitats financeres el puguin assumir i no intentar evadir l'impost.


La proposta d'organitzacions com Intermón consisteix en què els diners es recaptin automàticament a través de la CLS ('Continuous Linked Settlement'), el sistema de pagament d'alta seguretat per transaccions que utilitzen els majors bancs del món per prestar diners segons el mercat de divises. A partir d'aquí, els fons anirien a parar a una gran entitat financera mundial, com el Fons Monetari Internacional o el Banc Mundial, que gestionarien els diners perquè una entitat benèfica centralitzada pogués decidir com fer-los servir amb objectius humanitaris. Per fer això possible, Marimon ha dit que convindria estendre la taxa a tot el món, i s'ha mostrat favorable a centralitzar la gestió de les ONG.

Antoni Marimon

Pretenem que hi hagi coordinació d'ONG a nivell mundial per tal de gestionar la millor manera de fer servir aquests fons.


Aquest impost 'Robin Hood' és una versió ampliada de l'anomenada 'taxa Tobin', proposada per l'economista James Tobin, guanyador del Premi Nobel en aquest camp l'any 1981, per evitar que l'especulació amb divises a curt termini provoqués pujades sobtades dels tipus d'interès. Tot i això, el mateix Tobin va criticar sovint en vida l'ús que es va fer de la seva idea per part de grups antiglobalització.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.