Més de la meitat de les dones santcugatenques no té temps lliure


Temes relacionats

La taxa d'activitat femenina a Sant Cugat supera la mitjana catalana (11/mar/11)


  • Comparteix:

Presentació de l'informe

Presentació de l'informe

La maternitat, les tasques domèstiques i l'atenció a persones dependents impedeixen a les dones santcugatenques tenir temps lliure. Segons l'estudi 'Sant Cugat en femení', que s'ha presentat aquest dimarts, la meitat de les dones de la ciutat no té estones de lleure. La investigació també posa de manifest l'elevat grau de formació de les dones de la ciutat i destaca que la taxa d'ocupació femenina a Sant Cugat supera en més de quatre punts la mitjana europea.

Segons l'estudi, tres de cada quatre santcugatenques són mares, xifra que supera en més de set punts el percentatge de la demarcació de Barcelona. De les dones que tenen entre 30 i 40 anys, vuit de cada 10 són mares i la meitat d'aquestes tenen menors d'edat a càrrec. D'altra banda, més de set de cada 10 dones declara tenir cura d'una persona dependent. Paral·lelament, les dones s'encarreguen d'entre un 70 i un 88% de les tasques domèstiques.

Totes aquestes càrregues de la llar deixa sense temps lliure a les dones de la ciutat. La sociòloga que ha encapçalat l'estudi, Blanca Moreno, ha exposat la situació de les dones santcugatenques pel que fa a les tasques domèstiques.

Blanca Moreno

La sensació de no tenir temps, tot i tenir estabilitat, és present. No hi ha equilibri de repartiment de tasques.



L'estudi també subratlla el caràcter emprenedor de les dones de la ciutat i les defineix com a mares actives i formades. Les dades mostren que gairebé un 65% de les dones són actives al mercat de treball i, d'aquestes, més d'un 70% disposa de contracte indefinit i sis de cada 10 té una jornada flexible. A més, tres de cada quatre són assalariades i gairebé la meitat han acabat els estudis superiors.

L'alcaldessa, Mercè Conesa, s'ha emmirallat en el model dels països nòrdics per solucionar els problemes de conciliació de la vida laboral i familiar de les dones.

Mercè Conesa

Els països nòrdics aposten per polítiques de conciliació. Si les dones hem entrat al món laboral, demanem que els homes entrin a l'espai domèstic.




L'estudi 'Sant Cugat en femení' s'ha elaborat amb enquestes a 425 santcugatenques i a entrevistes a diverses professionals, representants d'associacions de dones i personal tècnic de l'administració pública.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.