La crisi econòmica i les seves conseqüències provoquen un descens de l'arribada d'immigrants


Temes relacionats

Cau un 7'2% la població estrangera en el darrer any ( 6/abr/11)

El 17% dels santcugatencs són d'origen estranger ( 6/feb/11)


  • Comparteix:

La crisi i la saturació del mercat laboral afecten la situació dels immigrants

La crisi i la saturació del mercat laboral afecten la situació dels immigrants

El descens en el nombre d'immigrants a Catalunya s'explica, essencialment, per la crisi econòmica, un escenari que també es produeix a Sant Cugat. Segons la sociòloga Teresa Sordé, que ha estudiat aquest fenomen, els efectes de la crisi s'han traduït en la precarització laboral i en l'entrada dels immigrants en l'economia submergida, fet que ha augmentat el caràcter irregular de la seva situació.

Segons l'article 'Els efectes de la crisi per a la població migrada', a càrrec de les sociòlogues Sònia Parella i Teresa Sordé, la manca d'ocupació té un impacte directe en les migracions de la societat catalana, que es percep en menys entrades d'immigrants i un menor nombre de reagrupament familiar de persones estrangeres. En termes generals, els homes tendeixen a ocupar feines més precàries i directament afectades per la conjuntura econòmica, mentre que les dones tenen tendència a dedicar-se als serveis domèstics i de cura, de manera que han pogut mantenir-se en una millor posició respecte el col·lectiu masculí.

En el cas de Sant Cugat, la població estrangera està protagonitzada per dones procedents de Bolívia i l'Equador que es troben en edat per treballar. Bona part de les dones immigrants es dedica a tasques domèstiques i de cura, fet que ha atenuat l'impacte de la crisi econòmica sobre aquest col·lectiu.

La sociòloga Teresa Sordé explica a Cugat.cat com ha afectat la crisi econòmica en la població immigrant.

Teresa Sordé

Ha afectat amb una precarització de les condicions econòmiques. Els sectors que han mantingut més l'ocupació són els més feminitzats.




L'article també posa de manifest que, tot i que la crisi ha frenat l'onada migratòria, el caràcter global de la situació econòmica fa que tampoc no hi hagi un retorn de la població estrangera al seu país d'origen.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.