L'Escola de Cultura de Pau critica l'actuació dels organismes internacionals en els conflictes


  • Comparteix:

El conflicte a Colombia és una realitat des de la dècada dels 60

El conflicte a Colombia és una realitat des de la dècada dels 60

L'Escola de Cultura de Pau de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), dirigida pel santcugatenc Vicenç Fisas, ha presentat 'Alerta 2011', l'informe anual sobre conflictes armats, drets humans i pau. L'estudi conclou que no hi ha previsió que disminueixin significativament els conflictes armats a curt i mig termini i fa una crida als organismes internacionals i les potències occidentals perquè actuïn amb més 'responsabilitat' en polítiques exteriors i amb més 'voluntat política'.

Les xifres de conflictes armats al món s'han mantingut estables durant els últims anys i la tendència és continuïsta. No obstant això, la membre de l'Escola de Cultura de Pau de la UAB Anna Villellas ha destacat que en prop de la meitat d'aquests conflictes s'estan duent a terme negociacions per la pau, que s'allarguen durant dècades.

Precisament aquest és un dels aspectes que vol reivindicar l'informe 'Alerta 2011'. Segons els seus autors, la major part dels conflictes armats al món són oblidats pels mitjans de comunicació, perquè la societat actual viu amb canvis d'interès molt ràpids i els processos de pau esdevenen amb ritmes lents.

Villellas també ha remarcat el paper de les potències occidentals que, segons assegura, haurien d'actuar amb més responsabilitat en les seves polítiques exteriors i fer una inversió més gran en prevenció i no tant en la gestió posterior del conflicte.

Anna Villellas

És una falta de voluntat política. Esperem que en els últims anys veiem una implicació real. A vegades, el factor de mobilització prové de les pròpies poblacions.




'Alerta 2011' inclou les oportunitats i negociacions de pau que han estat una realitat als diferents territoris, amb l'objectiu de donar visibilitat als contextos on sí es produeixen avenços. També hi tenen cabuda temes de l'agenda internacional, com ara els drets de les dones i la tracta de persones.

En aquest sentit, Villellas ha subratllat que 'la pau mundial està lluny, però s'ha de continuar treballant per contruir un món en pau'.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.