J.A. Estévez (Unipau): 'La globalització és una privatització del poder dels estats'


  • Comparteix:

José Antonio Estévez durant l'entrevista a Cugat.cat

José Antonio Estévez durant l'entrevista a Cugat.cat

El catedràtic de Filosofia del Dret de la Universitat de Barcelona (UB) José Antonio Estévez defensa la desobediència civil com a mesura contra la globalització. Durant la seva entrevista a Cugat.cat en el marc del seminari d'estiu de la Universitat Internacional de la Pau (Unipau), Estévez ha afirmat que la globalització suposa una privatització de part del poder polític, així com un decalatge entre la participació ciutadana i les decisions polítiques. Darrere aquesta situació, diu Estévez, hi ha el poder econòmic, al qual es pot fer front amb alternatives basades en una economia més social i sostenible. Mira l'entrevista a José Antonio Estévez a Cugat tv

El poder polític ha vist durant els darrers anys com el poder econòmic li ha guanyat terreny. El catedràtic de Filosofia del Dret de la Universitat de Barcelona (UB) José Antonio Estévez ha explicat com la globalització ha suposat un canvi en les estructures del poder polític.

José Antonio Estévez

Ha tingut dos efectes la globalització. D'una banda, la privatització del poder dels estats que ha passat a les empreses. De l'altra, el decalatge entre els espais de participació i els de decisió.




Els moviments antiglobalització, també coneguts com a altermundistes, lluiten contra aquestes noves estructures de funcionament basades en el benefici econòmic. Tot i que Estévez creu que aquests moviments cada vegada més internacionals tenen un marge de pressió encara limitat, la desobediència civil pot ser una via per aconseguir canvis estructurals.

Estévez ha explicat quin podria ser el model alternatiu.

José Antonio Estévez

És un model que combina planificació democràtica i autogestió. Hi ha moltes experiències.



Tot i això, Estévez creu que l'increment de l'abstenció en la majoria de països tradicionalment democràtics respon més al creixement de la desafecció política que a un augment del moviment altermundista.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.