Llum verda a una nova remesa de 'papers de Salamanca'


Temes relacionats

El 20% dels documents catalans que estan a l'Arxiu de Salamanca seran aquí passades les eleccions (17/mai/11)

Els 'papers de Salamanca' pendents tornaran a Catalunya en els propers mesos (31/des/10)

Sant Cugat rep 549 lligalls més de l'Arxiu de Salamanca (30/nov/10)

Arriba a l'ANC la primera part dels documents privats dels 'papers de Salamanca' (23/des/08)


  • Comparteix:

L'Arxiu de Salamanca encara conté documents que s'han de retornar

L'Arxiu de Salamanca encara conté documents que s'han de retornar

El ministeri de Cultura ha autoritzat un nou enviament de documentació catalana procedent de l'Arxiu de Salamanca, que arribarà en els propers dies a l'Arxiu Nacional de Catalunya (ANC), ubicat a la nostra ciutat. Aquesta nova remesa de 'papers de Salamanca' compta amb unes 200 caixes de documents de particulars confiscats durant el franquisme.

La sessió plenària del Patronat del Centre Documental de la Memòria Històrica ha acordat la sortida d'aquesta nova remesa, en compliment de la llei de restitució de documents a la Generalitat. El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha celebrat el retorn dels papers i ha assegurat que es demostra que, tot i l'espera, 'la raó democràtica està per sobre dels estralls de la raó dictatorial'. Mascarell ha remarcat que 'el dia que arribi la documentació des de Salamanca serà un dia de reconeixement a la nostra cultura i la nostra història'.

El portaveu de la Comissió de la Dignitat, Pep Cruanyes, ha criticat, però, la lentitud del procés en una entrevista a Cugat.cat.

Pep Cruanyes

No té cap mena d'explicació aquesta lentitud des de l'aprovació de la llei. És un acte de justícia i aquest procés tan alentit pot ser un incompliment dels tractats internacionals.


En aquest sentit, la Comissió de la Dignitat ha advertit que denunciarà l'Estat espanyol a l'Organització de les Nacions Unides (ONU) si a finals d'any no ha retornat tots els 'papers de Salamanca'.

El procés de retorn va donar els primers fruits amb la devolució el 2006 dels documents confiscats a la Generalitat i el Parlament de Catalunya, que es troben a l'ANC, ubicat a la nostra ciutat. A finals del 2008, va arribar la primera remesa d'arxius privats formada per 120 llibres de documents, als quals es van sumar al llarg del 2010 nous enviaments.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.