Surten de Salamanca les últimes 365 caixes de documents


  • Comparteix:

Els papers han d'arribar aquest vespre a Sant Cugat

Els papers han d'arribar aquest vespre a Sant Cugat

Les últimes 365 caixes de documents catalans que es trobaven a Salamanca han sortit aquest dimecres al matí de Centre Documental de la Memòria Històrica amb destinació a Sant Cugat, on està previst que arribin aquest vespre. La ministra de Cultura, Ángeles González Sinde, ho ha confirmat als passadissos del Congrés a preguntes dels periodistes. Són els últims documents espoliats que es trobaven a Salamanca, però encara queda per retornar altres materials com per exemple banderes i insígnies.

Es tracta de la documentació que es trobava en uns 715 lligalls de la Secció Político Social de Barcelona. Destaca la documentació de diferents partits polítics, com la del Secretariat d'ERC i del Comitè Central del PSUC, de diaris i publicacions polítiques i sindicals, com 'Solidaridad Obrera' de la CNT i 'Tierra y Libertad' de la FAI, i altres col·lectius, com les milícies antifeixistes, el Centre Republicà d'Igualada, l'Agrupació d'Indústries Gastronòmiques de Catalunya i el 'Socorro Rojo Internacional'.

També retornen15 caixes de la secció Político Social de Lleida, fonamentalment amb la documentació de la secció catalana de la UGT, de l'anomenada 'Columna Durruti' i del comitè central de les milícies antifeixistes. Sinde ha explicat que dins d'aquesta documentació també hi ha la correspondència privada de Francesc Cambó.

Són els últims documents, però no tot el material confiscat que quedava a Salamanca. Ara queda per negociar en una reunió que se celebrarà properament la tornada d'objectes, com bandera i insígnies.

Segons la ministra, serà la comissió mixta qui acabi de determinar quan retornen aquests materials. Sinde també ha parlat de l'Arxiu Centelles després que aquest dimarts la Comissió Bilateral hagi acordat la creació d'un grup de treball per negociar el traspàs del seu contingut -a mans del Ministeri de Cultura- a la Generalitat.

Sinde ha afirmat que aquest material, juntament amb altres com el llegat de l'editora Carme Balcells han de ser consultables per tots els ciutadans i ha recordat que el fet que estigui en mans de l'Estat implica que també ho està dels ciutadans de Catalunya.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.