L'ANC custodiarà el fons familiar de l'agent que va arrestar Companys


  • Comparteix:

Moment de la donació al Palau de la Generalitat

Moment de la donació al Palau de la Generalitat

L'Arxiu Nacional de Catalunya (ANC), ubicat a Sant Cugat, guardarà el fons documental de la família de Pedro Urraca, l'agent de la policia franquista que va detenir el 1940 l'expresident de la Generalitat Lluís Companys. El seu fill ha donat aquest dissabte fotografies i dietaris de l'agent que aporten detalls sobre els últims mesos de la vida de Companys, ja que diu que és una documentació que pertany a la història de Catalunya.

La donació ha coincidit amb el 71è aniversari de l'afusellament a mans franquistes del president republicà. L'acte ha comptat amb el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i el president de la Generalitat, Artur Mas. El president ha destacat la importància d'aquest acte 'simple' des del punt de vista formal, però carregat de simbolisme des del punt de vista històric i polític.

Es tracta de 15 dietaris, 40 fotografies, fitxes policials i documents personals. El fill de l'agent franquista, Juan Luis Urraca, ha explicat que fins la mort del seu pare no va descobrir el seu passat com a agent.

Juan Luis Urraca

Ha estat desagradable tota la vida. He anat descobrint coses fins ara. Era un ignorant de petit.



Urraca, que ha assegurat que dóna els documents familiars per a Catalunya i els historiadors, creia que el seu pare era un diplomàtic de carrera. Després de la mort de la seva mare va descobrir al seu pis de Madrid diversos documents que posaven de manifest la seva vinculació amb Companys.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.