Sant Cugat registra un nou cas de Sida durant el 2010


Temes relacionats

Sant Cugat registra dos casos nous de Sida en el darrer any ( 1/des/10)

Més de 100 santcugatencs contagiats de sida en els últims 28 anys ( 1/des/09)


  • Comparteix:

El llaç vermell és el símbol de lluita contra la Sida

El llaç vermell és el símbol de lluita contra la Sida

Una persona ha contret la Sida a la ciutat durant el 2010. Amb aquesta ja són 104 les persones de Sant Cugat que s'han infectat des de l'any 1981, segons dades del Centre d'Estudis Epidemiològics Sobre la Sida a Catalunya (CEESSCAT). Aquestes xifres recuperen la tendència dels darrers anys després que l'any passat dos santcugatencs donessin positiu a la malaltia. Amb motiu del Dia Internacional contra aquesta patologia els especialistes alerten que alguns sectors de la societat 'han perdut la por' a la Sida i aposten per intervencions de conscienciació concretes dirigides als col·lectius on les taxes d'infecció estan creixent en els darrers temps.

El CEESSCAT recull les dades d'infecció pel virus del VIH des de l'any 1981. Des del centre destaquen el canvi de perfil de les persones infectades pel Sida i alerten de la 'relaxació' que alguns sectors de la societat han experimentat en relació a la prevenció. Si a començaments de l'epidèmia la majoria dels afectats eren toxicòmans que compartien agulles per inocular-se la droga, ara són les relacions sexuals l'origen de la transmissió. Els homes homosexuals o bisexuals són els col·lectius on més ha crescut l'afectació en els darrers 10 anys.

El director del CEESCAT, el doctor Jordi Casabona, ha explicat a Cugat.cat alguns dels motius d'aquest 'relaxament'.

Jordi Casabona

Actualment s'assumeixen més riscos en les relacions sexuals. L'èxit terapèutic ha fet perdre la por a la malaltia.





Casabona també alerta que les generacions més joves que no han viscut de prop l'impacte inicial de l'epidèmia, als anys 80 i 90, són una altra franja on la percepció sobre la Sida ha canviat perquè la mortalitat ha disminuït.

Casabona defensa que l'educació i la conscienciació ha de ser el camí per inculcar a la societat que la prevenció és l'única manera d'evitar la infecció. En aquest sentit, el responsable del CEESCAT aposta per accions divulgatives dirigides a col·lectius més concrets.

Jordi Casabona

L'educació a l'escola és una prioritat. També són necessàries intervencions més especifíques, per exemple al col·lectiu d'immigrants.



A la ciutat, dels 104 casos detectats des del 1981, 73 han comportat la mort dels afectats. D'aquestes defuncions només tres s'han produït els darrers 10 anys fruit dels avenços en el tractament farmacològic de la malaltia.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.