Sant Cugat és el municipi de Catalunya que més rètols té en català


  • Comparteix:

Lluís Recoder amb Jordi Roigé.

Lluís Recoder amb Jordi Roigé.

Els comerços santcugatencs són els que més acompleixen la Llei de Política Lingüística al país, segons un estudi realitzat pel Centre de Normalització Lingüística sobre l'ús del català en la retolació. A partir d'una mostra de mil establiments, el document indica que el 70% disposen de rètols en català i que el Centre Comercial és on menys s'utilitza la nostra llengua.

L'objectiu d'aquest estudi, realitzat a principis de 2002, és disposar d'una eina informativa sobre la influència de la Llei de Política Lingüística sobre el sector socio-econòmic. Les dades del document mostren que 765 botigues apliquen la normativa d'un total de 1.100. Això significa que un 70% dels establiments consultats tenen els seus rètols catalans, bilingües o ambivalents, en cas que els rètols es llegeixin en les dues llengües.

L'estudi també indica la major proporció de rètols en català es troba al Mercat de Torreblanca; mentre que els cartells castellans predominen al barri de Sant Francesc. El director general de Política Lingüística, Jordi Roigé, ha remarcat que els comerços de Sant Cugat fan els deures a l'hora d'utilitzar el català:

Jordi Roigé

El nivell de català als comerços de la ciutat es major que la mitjana catalana, perquè els comerciants locals fan els deures


L'anàlisi realitzat pel Centre de Normalització Lingüstica del Vallès Occidental també apunta el Centre Comercial com un punt negre on el català apareix molt poc als rètols. L'alcalde Lluís Recoder ha atribuït aquest fet a la important presència de franquïcies en aquesta gran superfície:

Lluís Recoder

Si al centre comercial la presència del català és inferior és per la presència de les franquícies


L'estudi, que s'ha fet amb la col.laboració de la Regidoria de Comerç, conclou que s'han d'establir accions concretes amb el consistori per consolidar els requisits d'ús del català en la retolació principal. Per la seva banda, l'alcalde ha anunciat que el primer pas que farà l'Ajuntament serà presentar l'estudi a tots els comerciants de la ciutat.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.