La mort del dictador nord-coreà Kim Jong Il obre la porta a possibles negociacions amb la comunitat internacional


  • Comparteix:

Primeres imatges de la vetlla de Kim Jong Il / Font: 324.cat

Primeres imatges de la vetlla de Kim Jong Il / Font: 324.cat

El professor de la facultat de dret d'Esade a Sant Cugat i especialista en Àsia, Jaume Giner, ha assegurat que la mort del dictador de Corea del Nord Kim Jong Il i la seva successió en el seu fill possibilitarà la negociació amb la comunitat internacional per posar sobre la taula, un cop més, l'obertura econòmica del país i la seva desnuclearització. La incertesa que envolta el futur del país actualment deixa entreoberta la possibilitat que la Xina, aliat veí, convenci el règim coreà que evolucioni i, més, quan aquest comença a ser conscient que el seu hermetisme s'està debilitant.

Durant els 17 anys de mandat de Kim Jong Il, Corea del Nord s'ha convertit en una potència atòmica i ha jugat aquesta carta amb la comunitat internacional. 'El grup dels sis', format per la Xina, Rússia, el Japó, el EUA i les dues Corees, va acordar en diverses ocasions la desnuclearització del país a canvi de contraprestacions econòmiques i polítiques, però Kim Jong Il sempre les va acabar trencant.

Amb la mort del dictador, segons ha exposat el professor de la facultat de dret d'Esade a Sant Cugat i especialista en Àsia Jaume Giner, el país es juga la supervivència del règim, malgrat tractar-se d'una successió hereditària. El país també comença a ser conscient que el seu hermetisme es debilita i que comença a haver-hi esquerdes al món.

El professor Giner ha destacat el paper important que jugarà la Xina, veí aliat, en la successió de Kim Jong Il.

Jaume Giner

No vol dir que sigui un poder monolític. La Xina voldrà fer alguna cosa més que espera la successió. Les converses multilaterals arribarà a meitats de 2012.


El règim nord-coreà és un protectorat econòmic de la Xina a canvi que aquesta pugui explotar els seus recursos naturals. Segons Giner, la Xina és l'actor internacional que podria intervenir més directament en la desatomització del país, però no ho farà fins que els EUA no desapareguin de la zona. Actualment, els americans tenen bases geoestratègiques a Corea del Sud i el president americà, Barack Obama, ha exposat la seva voluntat d'incrementar la presència a l'Àsia Oriental per tenir més a prop la segona potència mundial, els xinesos.

Giner també ha reflexionat sobre el fet que 'l'altra Corea', Corea del Sud, sigui un gran desconegut per als catalans, quan Samsung, LG o Hyundai són marques que tenim presents cada dia i provenen d'aquest país.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.