Ramon Usall: 'El futbol també ha estat un instrument al servei de la llibertat'


  • Comparteix:

Ramon Usall al Terra Dolça

Ramon Usall al Terra Dolça

L'escriptor Ramon Usall ha presentat a l'espai Terra Dolça 'Futbol per la llibertat', un assaig sobre el paper que ha tingut aquest esport en la lluita per l'alliberament nacional i contra l'autoritarisme. Durant la presentació, que ha tingut lloc aquest dissabte, l'autor ha defensat que el futbol és alguna cosa més que l'opi del poble i una eina de reafirmació de règims dictatorials.

La història dels integrants de l'equip de l'Algèria Combatent, que van renunciar a carreres professionals al futbol francès per integrar un equip que reclamava la independència del país africà, va servir d'inspiració per Usall. L'autor ha explicat que a partir d'aquí ha recollit moltes altres històries d'equips que canalitzen reivindicacions de nacions oprimides o de pobles sotmesos a règims dictatorials. Usall ha reivindicat aquesta vessant del futbol, que ha estat poc estudiada en comparació amb altres aspectes d'aquest esport com la seva funció d'opi del poble.

Ramon Usall

El futbol té una altra història, això és el que pretén l'assaig, presentar els casos de tot el món on el futbol ha estat un instrument al servei de la llibertat.


Usall ha explicat que el Futbol Club Barcelona és només un altre exemple de club de futbol que representa o recull un sentiment nacional oprimit, i que la gran diferència és l'enorme dimensió que ha adquirit.

Ramon Usall

La singularitat del Barça és relativa, hi ha centenars d'equips amb aquesta mateixa funció. La diferència és que el Barça guanya copes d'Europa i és titular a tots els mitjans.



L'autor també ha defensat que el futbol, com a fenomen social, no es pot deslligar del context sociopolític d'una societat i que els qui reclamen que la política no es barregi amb temes esportius, el que vertaderament reclama és que el futbol no qüestioni l'ordre establert.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.