Dones d'arreu del món expliquen la seva experiència per construir la pau en unes jornades de l'Escola de Pau de la UAB


  • Comparteix:

Hi van ser presents representants de Colòmbia i el Sahàra.

Hi van ser presents representants de Colòmbia i el Sahàra.

Sota el títol 'Dones al món construint la pau', Sant Cugat ha començat els actes organitzats amb motiu del Dia Mundial contra la Violència Domèstica, que es celebra demà dimarts. Aquesta iniciativa ha permès conèixer el paper de les dones a diferents països com Colòmbia o el Sàhara Occidental.

Les experiències de dones que, des de diferents àmbits estan treballant per portar la pau al seu país ha estat l'element central d'aquesta jornada, organitzada per l'Escola de Cultura per la Pau de la Universitat Autònoma i diferents entitats de la ciutat.

Un exemple és el de la Ruta Pacífica de Colòmbia, un moviment de dones que des de fa temps treballen per posar fi als conflictes armats d'aquest país. Després d'anys de patir les conseqüències d'aquesta violència, les dones exigeixien ara tenir veu en les taules de negociació per assolir la pau, ja que com a agents actius de la societat, hi tenen molt a dir. Ho ha explicat Sandra Liliana, representant d'aquesta formació.

Sandra Liliana

Estem apostant per la pau, i pensem que les dones tenim molt a dir sobre la construcció d'un nou país i volem ser presents a les taules de negociació.


La lluita per la supervivència i per tirar endavant els campaments de refugiats és un altre exemple de la lluita de les dones saharauís per la pau. Per a la vicepresidenta de l'Associació d'Immigrants Saharauis de Catalunya, Suadu Badka, les dones del seu país han estat lluitant constantment per la pau sense ni tan sols saber que representa.

Suadu Badka

Les dones saharauis estan lluitant per la pau tot i que elles mateixes no sabien què és la pau ni com una persona la necessita.


La tertúlia de dones i pau ha comptat també amb la intervenció de la especialista en dones i immigració, Elisabeth Uribe, que ha destacat el paper socialitzador de la dona i com aquest es trasllada, d'un país a l'altre, amb el fenòmen de la immigració.

Aquesta tertúlia, que s'ha complementat amb la projecció de vídeos, actuacions musicals i una desgustació de dolços i tès d'arreu del món, ha estat moderada pel grup de dones Atena, que han volgut destacar la importància d'aportar un petit gra de sorra en la lluita contra la violència, especialment la violència de gènere.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.