La Festa Major busca consens i més participació per reinventar-se


Temes relacionats

El director de Comediants anima l'Ajuntament a destinar els màxims recursos possibles a la Festa Major ( 4/mai/12)


  • Comparteix:

La Festa Major es pot reinventar partint d'elements de l'imaginari de la comunitat i en consens amb el món associatiu de la ciutat. Així ho han assegurat els experts en gestió cultural que han participat aquest dissabte del debat ciutadà 'La Festa Major. Repensem-la'. Així mateix, tots han coincidit a destacar la importància de la festa grossa per vincular la ciutadania, recollint així una de les principals preocupacions dels assistents: la manca de participació d'un sector de la ciutat a la festa. Crear un clima de celebració, programar activitats excepcionals i escoltar la ciutadania són algunes de les propostes que els ponents han posat sobre la taula per combatre aquesta desvinculació d'una part de la societat.

La Mercè de Barcelona, les Festes del Tura d'Olot i la Festa Major de Martorell són alguns exemples de festes populars que s'han reinventat o, fins i tot, s'han creat de zero i que ara compten amb una gran participació i arrelament a les diferents ciutats. Amb aquests processos en ment, els ponents de la segona jornada de debats han assegurat que Sant Cugat pot triar quin model de festa vol tenir en un futur. Per l'etnòleg i gestor cultural Bienve Moya cal crear un nou model de festa a Sant Cugat que integri la gent que no n'és originària.

Bienve Moya

Aquesta població ha crescut molt ràpid i això fa que hi hagi persones molt forasteres i per això em fa l'efecte que s'ha de planejar una festa nova.





Aquesta falta d'integració d'una part de la societat santcugatenca també preocupa molts dels assistents al debat d'aquest dissabte.

Participants

La gent que sempre ens movem per aquí fem les coses per la gent que no està mai aquí. / Ho hem de repensar perquè tinc la sensació que no tothom està de festa, i per això hi ha conflictes.




De la seva banda, el regidor de Cultura, Xavier Escura, ha defensat el model santcugatenc de Festa Major, tot i que admet que sempre es pot millorar.

Xavier Escura

Tenim un model que ha funcionat molt bé i per això és el moment, atès el context socioeconòmic, per plantejar-nos què estem fent bé i com adaptar-nos als nous temps.




El paper que han de tenir les administracions en el finançament i l'organització de les festes ha estat també un dels principals objectes de debat. La majoria de ponents i participants han defensat que cal retornar a l'autogestió de les festes canalitzada a través de les entitats, tot i que admeten que l'enorme complexitat legal i els costos econòmics d'aquest tipus d'esdeveniments fan imprescindible la col·laboració dels ajuntaments.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.