Les entitats catòliques demanen ampliar el debat de l'IBI a altres associacions


Temes relacionats

El PSC i ICV-EUiA volen que Sant Cugat cobri l'IBI de propietats d'entitats religioses no vinculades al culte (29/mai/12)


  • Comparteix:

Els centres de culte estarien exempts de la reforma

Els centres de culte estarien exempts de la reforma

Les principals entitats catòliques de la ciutat defensen la finalitat social del seu patrimoni i consideren que el debat sobre l'exempció de pagar l'Impost de Béns Immobles (IBI) s'hauria d'estendre a totes les associacions sense ànim de lucre. La polèmica neix arran de les mocions que el PSOE ha impulsat en municipis d'arreu de l'Estat espanyol per demanar modificar la Llei d'Hisendes Locals i forçar l'Església i altres confessions a pagar l'IBI per tots els seus espais que no siguin de culte.

Tot i que el Monestir estaria exempt de pagar aquest impost i la titularitat de la Casa Abacial no està clara, l'Església té altres propietats a la ciutat que es podrien veure abocades a pagar l'IBI si finalment prospera la reforma. És el cas de les finques que el bisbat de Barcelona té a Can Gatxet, que serveixen per acollir i finançar la Llar d'Avis de la Parròquia, l'espai de la Llar d'Infants Nostra Senyora de Montserrat, que gestiona l'Ajuntament, o d'un solar a Coll Favà, qualificat com a equipament.

El mossèn de la Parròquia de Sant Pere d'Octavià, Blai Blanquer, ha remarcat que es tracta d'un patrimoni que es destina a funcions socials i per tant seria 'injust' aplicar-hi un gravamen. Blanquer ha posat l'exemple dels aliments de Càritas, pels quals es veuen obligats a pagar l'IVA. Ho ha dit a Cugat.cat.

Blai Blanquer

Gravant els aliments de Càritas l'Estat ja rep per aquella feina que no sap fer.



A més, el mossèn ha demanat que el debat s'estengui a d'altres entitats, com ara els sindicats o els partits polítics, una opinió compartida pel director del Centre Borja, Francesc Xicoy. Segons Xicoy, ha de ser la societat qui determini les organitzacions que no han de pagar l'IBI.

Francesc Xicoy

La pregunta no és si l'Església ha de pagar l'IBI, és si els serveis sense ànim de lucre l'han de pagar.



A l'Estat espanyol, l'Església catòlica és la segona organització amb més béns immobles després de l'administració. Segons l'associació Europa Laica, l'ampliació de l'impost permetria recaptar fins a 3.000 milions d'euros.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.