El Fons Nacional Jueu plantarà 10.000 arbres per commemorar l'incendi d'Horta


Temes relacionats

Sara Melià (Fons Nacional Jueu) 'Vam suggerir cada persona, un arbre' (24/jul/12)

L'incendi de l'Empordà, a Cugat.cat (23/jul/12)

La Generalitat activa la fase de prealerta al Vallès per risc d'incenci forestal (18/jul/12)


  • Comparteix:

L'incendi d'Horta de Sant Joan va destruir 1.150 hectàrees forestals / Font: Elcorreo.com

L'incendi d'Horta de Sant Joan va destruir 1.150 hectàrees forestals / Font: Elcorreo.com

El Fons Nacional Jueu (FNJ) per a l'Estat espanyol ha impulsat una iniciativa per replantar 10.000 arbres en homenatge als cinc bombers que van morir fa tres anys en l'incendi d'Horta de Sant Joan. El santcugatenc Laurence Franks, president del FNJ, explica, en declaracions al magazín 'Sant Cugat a fons' de Cugat.cat (91.5FM), que de moment disposen d'un 70% dels fons necessaris, i que esperen poder fer la plantada l'octubre vinent.

L'activitat preveu fer créixer 5.000 arbres a Horta de Sant Joan i 5.000 més al desert del Nègueb, al sud d'Israel, inspirant-se en la tradició jueva de commemorar qualsevol acte, positiu o negatiu, amb la plantació d'arbres. Si aconsegueixen reunir els diners, a finals d'octubre o novembre plantaran els de la localitat catalana, i l'any vinent els d'Israel. Ambdós boscos comptaran amb un monolític, en català i en hebreu, per commemorar els bombers morts, i el d'Horta tindrà, a més, una zona d'esbarjo perquè la gent hi vagi i el bosc sigui encara més viu.

Franks declara que és una manera que la gent sàpiga que els jueus no són un sector apartat sinó una part molt activa de la societat, que hi contribueix i que és capaç de convertir una tragèdia en quelcom molt positiu.

Laurence Franks

És una manera que la gent conegui què són els jueus a Espanya, que no som una secta arraconada. Som part de la societat catalana, i vivim com a tal, i contribuïm com a tal. Nosaltres hem convertit una tragèdia en quelcom realment positiu.


El Fons Nacional Jueu va rebre l'assessorament d'enginyers forestals del Parc Natural dels Ports per saber si era un medi adequat per realitzar la plantada, ja que hi ha zones cremades que es repoblen per si soles i no necessiten replantació. Els terrenys d'Horta de Sant Joan, però, quedaran erms i desèrtics si no s'hi actua.

Sara Melià, directora del FNJ, manifesta el suport que han rebut tant de les famílies dels bombers com del president Artur Mas, dels consellers i de l'alcalde de la localitat, però remarca la importància d'ajudar els altres sense tenir en compte creences o idees polítiques. Melià sosté que tothom pot ajudar, a la seva manera.

Sara Melià

Això no és un tema polític, sinó un homenatge a les persones que han perdut la vida. Crec que és part de la responsabilitat de la ciutadania, independentment de creences i idees polítiques, intentar ajudar el que tens al costat. Tots podem fer quelcom.


Si encara no s'ha dut a terme la replantació és perquè necessiten un 30% més de fons, que calculen que equival a la participació d'entre 3.500 i 4.000 catalans més. L'aportació de 20 euros per persona suposa la plantació d'un arbre a Horta i un altre al Nègueb.

Per col·laborar, es poden ingressar els diners al compte de Banco Santander IBAN: ES1600496784372116083356 (també disponible a www.fnj-kkl.org) o contactant amb el Fons Nacional Jueu de l'Estat espanyol al 93.544.23.82.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.