Les noves ràtios a les aules, principal novetats del curs escolar


  • Comparteix:

Els menjadors de les escoles patiran canvis amb la introducció de les carmanyoles / Font: ACN

Els menjadors de les escoles patiran canvis amb la introducció de les carmanyoles / Font: ACN

19.153 alumnes, 109 menys que l'any passat, enceten aquest dimecres el nou curs escolar en un any acadèmic marcat per les retallades i l'aplicació de les ràtios imposades pel govern espanyol. Un 43'6% dels estudiants s'han matriculat a les escoles públiques, seguit d'un 36'3% que ho faran a la concertada i un 19'6% a la privada. Enguany, el nombre d'estudiants inscrits ha pujat a la pública i la concertada, i ha disminuït en 70 alumnes a la privada. Amb relació a les ràtios, els grups de P3 tindran entre 26 i 27 alumnes, i la secundària acollirà 34 estudiants per aula, segons dades dels Serveis Territorials d'Educació del Vallès Occidental.

Les matriculacions del curs 2012-2013 han disminuït enguany en més de 100 alumnes. De nou, però, la majoria de les famílies han optat per matricular els seus fills a l'escola pública, un 43'6% del total, el que representa un increment d'un 6'70% d'estudiants respecte el curs anterior.

L'escola concertada és la segona opció amb més matriculacions, amb el 36'3% del total dels alumnes, un 4'76% més que al 2011. El canvi de tendència el porta enguany l'ensenyament privat que ha registrat un descens de matriculacions de 70 alumnes, agrupant el 19'1% del total de les incorporacions al nou curs. Segons la regidora d'Educació, Esther Salat, les famílies amb fills escolaritzats a l'escola privada han demanat un canvi a la pública i concertada perquè fins ara anaven a centres de Barcelona o per problemes econòmics.

Esther Salat

Tenint en compte la qualitat dels centres de Sant Cugat, que és molt bona, és comprensible el canvi de la privada a la pública.


En l'àmbit d'escoles bressol, 460 alumnes han entrat als centres de titularitat municipal i 900, aproximadament, a la privada. La franja d'educació infantil i primària és la que compta amb més estudiants amb 11.326, seguida de la secundària amb 4.685 alumnes i el batxillerat, amb 1.071 estudiants. Amb relació als cicles formatius, les matriculacions d'enguany arriben a les 711.

El nou curs escolar comença amb menys mestres a les aules i amb un increment d'un 1'52% d'hores lectives, el que representarà que al conjunt del Vallès Occidental cada mestre hagi de fer una hora de classe més.

El director dels Serveis Territorials d'Ensenyament al Vallès Occidental, Lluís Baulenas, ha destacat l'esforç que fan per donar resposta a les necessitats dels centres.

Lluís Baulenas

Aquí al Vallès no estem complint l'estricta llei. Hem hagut de posar més de 600 substituts per donar resposta a les necessitats dels centres.


Amb relació a les ràtios, els grups de P3 tindran entre 26 i 27 alumnes i la secundària acollirà 34 alumnes per aula, segons dades dels Serveis Territorials d'Ensenyament al Vallès Occidental.

En el capítol d'obres, la més important és la total insonorització de cinc aules l'escola Pi d'en Xandri on la mà d'obra ha anat a càrrec de l'Ajuntament i el finançament l'ha sufragat l'AMPA del centre. El consistori també s'ha ocupat, a banda de les habituals tasques de manteniment, d'arranjar el gimnàs de l'escola Catalunya i l'adequació de la calefacció d'alguns centres, com el Pi d'en Xandri. S'han pintat totes les parets de l'Escola Bressol el Tricicle. A la bressol El Niu, s’ha adequat una instal·lació de recollida d'aigües pluvials a tota la superfície del pati i s'ha construït una nova escomesa per poder enretirar aquestes aigües a la xarxa de pluvials del carrer. Finalment, s'ha adequat una aula de l'Escola d'Art com a aula d'informàtica en què s'ha fet la instal·lació elèctrica perquè pugui acollir 30 ordinadors i s'ha pintat l’aula.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.