El santcugatenc Kristian Herbolzheimer, assessor en el pacte de pau a Filipines


  • Comparteix:

Beningo Aquino és el president de les Filipines / Font: Asiancorrespondent.com

Beningo Aquino és el president de les Filipines / Font: Asiancorrespondent.com

El director de Programes de les Filipines de l'ONG Conciliation Resources, el santcugatenc Kristian Herbolzheimer, ha participat com assessor en el procés de pau en què està immers aquest país i que posa fi a un conflicte armat que ha durat 40 anys. L'acord d'aquest dilluns entre el govern filipí i el Front Moro d'Alliberament Islàmic (FMLI) estableix la creació d'una regió autònoma que s'anomenarà Bangsamoro, de majoria musulmana. Herbolzheimer confia que l'acord establirà un precedent important que pot accelerar la resolució dels 12 conflictes armats internacionals que actualment hi ha al món.

El govern de les Filipines i el Front Moro d'Alliberament Islàmic han anunciat aquest diumenge un acord que obre la via a la resolució d'un conflicte que afecta el país des de fa 40 anys i que ha causat més de 100.000 morts i centenars de milers de desplaçats. Amb la independència del país a mitjans dels anys 50, la comunitat musulmana sempre ha denunciat greuges comparatius respecte a la resta de la població.

El pacte estableix la creació d'una nova regió autònoma al sud del país anomenada Bangsamoro, que aplegarà la majoria de les comunitats musulmanes del país. Sobre el nivell d'autonomia que tindrà el nou territori, Herbolzheimer ha comentat que tindrà un marge de maniobra polític i econòmic semblant al de l'actual Catalunya.

Kristian Herbolzheim

En molts aspectes s'assemblarà a l'autonomia que tenim en aquests moments a Catalunya.


De fet, el FMLI va visitar Catalunya el març passat per prendre nota de la seva estructura institucional i del debat identitari en l'àmbit polític i social. Un dels molts reptes que té ara endavant les Filipines és com consolidar la convivència de la minoria cristiana que a partir d'ara viurà en la nova Bangsamoro. En aquest sentit, Herbolzheimer confia en el caràcter cosmopolita dels seus ciutadans.

Kristian Herbolzheim

És un espai amb molta diversitat. Això es respectarà plenament. Hi haurà plena llibertat per a les minories indígenes i cristianes.


El santcugatenc ha revelat el full de ruta a seguir en els propers quatre anys. El FMLI encapçalarà una comissió que redactarà, en els propers dos anys, un estatut d'autonomia. El text passarà pel congrés filipí i haurà de ser ratificat en referèndum per la població de Bangsamoro. En cas que es compleixin aquests pronòstics, Herbolzheimer confia que la fita històrica estableixi un precedent per als 12 conflictes armats internacionals que duren més de 40 anys, com és el cas dels de Colòmbia, Xipre, Palestina i el Congo.

El membre de Conciliation Resources considera que un dels punts d'inflexió que està permetent resoldre el conflicte és l'arribada al poder de l'actual president filipí, Benigno Aquino, el primer a reconèixer els greuges del govern envers la comunitat musulmana.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.