Un sistema de seguretat aplicat a 1.500 fanals per reduir robatoris de cablejat


Temes relacionats

Els robatoris de cablejat elèctric arriben al barri de Can Mates ( 8/gen/13)

Detenció per un presumpte robatori de coure al carrer de Ramon Llull (16/nov/12)

Veïns de Sol i Aire denuncien robatoris de fils de coure a la urbanització (30/jun/11)


  • Comparteix:

Un dels operaris aplicant l'esprai que marca el cablejat / Font: Localpress

Un dels operaris aplicant l'esprai que marca el cablejat / Font: Localpress

Sant Cugat instal·larà un sistema de seguretat a 1.500 fanals de la ciutat per evitar robatoris de cablejat elèctric. Després que en l'últim any s'hagin sostret més de 8.000 metres de cable i que això hagi suposat una despesa de 125.000 euros per a l'Ajuntament, el consistori ha decidit, finalment, invertir 10.000 euros perquè l'empresa catalana Cosmo Seguretat apliqui un sistema antirobatori anomenat Selecta DNA per reduir els robatoris d'aquest material.

Com ja va avançar fa unes setmanes Cugat.cat, la ciutat disposarà d'un sistema de reposició de cablejat elèctric per afrontar els casos de 'robatori reiterat' que s'han produït en algunes zones, com al barri de Can Mates. De fet, és en aquest barri i el de la Colònia Ollé on s'ha començat a instal·lar aquest sistema que afectarà a 1.500 fanals.

L'alcaldessa, Mercè Conesa, ha defensat la inversió que es farà, ara per ara de 10.000 euros, perquè considera que d'aquesta manera es fa prevenció i augmenta la seguretat.

Mercè Conesa

És invertir en prevenció, en seguretat. Suposarà un estalvi econòmic. A més, apliquem innovació i tecnologia, en la línia de ciutat intel·ligent.


El mecanisme Selecta DNA funciona aplicant un esprai al cablejat que impregna petites nano-partícules només visibles a la llum ultraviolada. Aquestes partícules marquen el cablejat amb un codi únic. En cas de robatori, els cossos de seguretat poden identificar fàcilment que el material decomissat és robat i que és propietat de l'Ajuntament.

D'altra banda, l'Ajuntament també està instal·lant un sistema de control en una vintena de quadres elèctrics de la ciutat on s'han patit més robatoris. Aquest sistema envia un avís immediat via SMS en cas que el cable estigui sent sostret. L'avís el rep l'empresa mantenidora d'enllumenat públic i els cossos de seguretat. Aquest control funciona durant les hores en què l'enllumenat públic no està en servei, que és quan es produeixen la pràctica totalitat dels robatoris.

El director executiu de l'empresa, amb seu a Girona, Eduard Camós, ha explicat que el seu producte el que fa, sobretot, és reduir els robatoris per l'efecte dissuasori que provoca. De fet, Camós ha assegurat que en les poblacions gironines on s'ha instal·lat el seu sistema els robatoris han disminuït un 85%.

Eduard Camós

El que li estem transmetén al possible lladre és que allò que vol agafar està identificat i llavors la por a recol·locar-ho fa que ja no vulguin robar-ho. Ara ja es pot identificar la propietat de l'objecte robat en cas que els cossos policials facin detencions.


A part de marcar el cablejat elèctric, l'Ajuntament també es planteja la possibilitat de marcar properament altres elements urbans -com per exemple reixes o tapes de claveguera- que en alguna ocasió també han estat objecte de robatori.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.