Personalitats locals propugnen un Estat català sense exèrcit


  • Comparteix:

El manifest s'ha presentat aquest dimecres a Barcelona / Font: Acn.cat

El manifest s'ha presentat aquest dimecres a Barcelona / Font: Acn.cat

Una dotzena de personalitats santcugatenques han signat el manifest 'Catalunya per la seguretat humana i la pau' que propugna la transició pacífica cap a un nou Estat català, sense exèrcit i basat en la cultura de la cooperació. L'escriptor Víctor Alexandre, l'economista i president de la Universitat Internacional de la Pau (Unipau), Arcadi Oliveres, i el periodista Xavier Bosch són alguns dels signants que defensen que en la construcció d'un nou estat no cal reproduir estructures que consideren 'obsoletes i negatives'. El manifest recorda l'arrelament a Catalunya de la cultura del diàleg i proposa que aquesta sigui l'aportació catalana al món.

El manifest impulsat pel col·lectiu Pau i Treva considera un 'greu error' que el futur Estat català assumeixi com a pròpies institucions tradicionals i costoses com l'exèrcit. A més, el text defensa que el procés de recuperació i exercici de la sobirania s'ha de fer en base als valors de diàleg, respecte i cooperació. Un criteri que ha de ser una constant en la política internacional d'una Catalunya independent.

L'escriptor Víctor Alexandre ha destacat que la força de la paraula, lligada històricament a Catalunya des de les assemblees de Pau i Treva dels segles XI, XII i XIII, ha de ser la carta de presentació del país al món.

Víctor Alexandre

L'aportació de Catalunya a la humanitat és el del poder de la paraula enfront la força de les armes.


Alexandre ha afegit que seria absurd comptar amb un exèrcit tradicional pel fet que els hipotètics enemics sempre tindrien més mitjans humans i materials. Per aquest moti i per no incloure Catalunya dins de la cultura de la violència, Alexandre creu més adient destinar els recursos a d'altres camps més profitosos per a la societat.

De la seva banda, l'historiador Josep Maria Figueres ha explicat que la iniciativa sorgeix de la necessitat col·lectiva de bona part del poble de Catalunya.

Josep Maria Figueres

La necessitat col·lectiva d'ànsia de llibertat de bona part del poble de Catalunya, i per la tradició d'intentar resoldre d'una forma basada en la paraula els conflictes i els acords.


Joan Contijoch, Dani Gómez, Vicenç Fisas, Àlvar Roda, Josep Pla-Narbona, Carles Solà, Neus Sotomayor i Jaume Terribas són altres santcugatencs que s'han sumat a aquest manifest. El document s'ha presentat en públic aquest dimecres coincidint amb el 65è aniversari de l'assassinat de Gandhi, pare del moviment de la no-violència que va aconseguir la independència de l'Índia britànica.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.