Colau: 'L'habitatge públic ha d'aprofitar els pisos buits i no construir-ne nous'


  • Comparteix:

'El model d'accés a l'habitatge basat en la propietat privada ha fracassat'. Sobre aquesta premisa la portaveu de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), Ada Colau, ha començat aquest dimarts la conferència 'Cap a on va l'habitatge públic?' a l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura del Vallès (ETSAV). Segons Colau, l'habitatge públic ha d'aprofitar els pisos buits que ja existeixen i no construir-ne de nous i ha de promoure el lloguer social, que l'activista creu que no pot superar el 30% dels ingressos mensuals de la unitat familiar.

La ponent ha començat la seva intervenció fent un recorregut històric per explicar com s'ha arribat a la situació actual. Segons ha explicat Colau a Cugat.cat, el panorama demostra el fracàs de l'accés a l'habitatge per la via de la propietat privada.

Ada Colau

Es tracta de reutilitzar el que tenim, cal rehabilitar i donar funció social al que tenim. L'accès per la via de la propietat privada ha estat un fracàs.


Davant d'aquesta situació, la plataforma planteja un seguit de propostes que passen, bàsicament, per aprofitar la bossa de pisos desocupats. El segon pilar és el lloguer social que no hauria de superar una tercera part dels ingressos de la unitat familiar. Les cooperatives d'habitatge és una altra de les formes d'accés a un lloc on viure que defensa la PAH. En definitiva, sistemes diferents d'ús dels recursos que separen la propietat de l'usdefruit. Pel que fa a l'habitatge no protegit, la PAH reclama una reforma de la legislació que ofereixi estabilitat i garanties als inquilins com a via de promoció del lloguer.

La presència de Colau a l'escola santcugatenca respon a la voluntat del centre de recollir experiències que serveixin en la formació dels futurs arquitectes. En aquest cas, l'objectiu ha estat promoure la reflexió sobre les polítiques d'habitatge, com ha indicat el director del centre, Víctor Seguí.

Víctor Seguí

Aquesta plataforma és molt interessant per a nosaltres. La seva experiència ens pot portar a treballar millors polítiques d'habitatge.


El debat sobre polítiques d'habitatge a l'ETSAV continua aquest dijous amb una xerrada a càrrec de l'exsecretària d'Habitatge de la Generalitat, Carme Trilla.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.