La ciutat recorda el martiri del Sant Cugat amb la tradicional missa i ball


Temes relacionats

Sant Cugat recorda els seus orígens amb una commemoració del màrtir Cugat (27/jul/12)


  • Comparteix:

Imatge de les celebracions de l'any passat

Imatge de les celebracions de l'any passat

La ciutat celebra un any més la festivitat del màrtir Cugat aquest dissabte amb la tradicional missa a les vuit del vespre i l'ofrena al màrtir amb l'acompanyament de La Moixiganga del Grup Mediterrània. El rector de la parròquia de Sant Pere d'Octavià, mossèn Blai Blanquer ha convidat tots els ciutadans a gaudir d'aquesta festivitat local.

La celebració de la mort del sant que dóna nom a la ciutat comptarà amb la missa major presidida pel pare Lluís Victori Companys, que va ser santcugatenc de l'any el 1998. Un cop acabi aquest cerimonial, a les nou de la nit, la festivitat es trasllada al Claustre del Monestir on el Grup Mediterrània ballarà La Moixiganga, al voltant de les restes de l'església primitiva.

Blai Blanquer, ha destacat que quan finalitzi aquest ball hi haurà un moment per a la pregària i es repartiran brots d'olivella, una planta recuperada recentment i que apareixia a un himne del segle VII.

Blai Blanquer

Fem unes plegàries tretes de la litúrgia mossaràbica que recorden aspectes concrets de la vida del sant. Després oferirem rams d'olivella, una planta que figura en un himne del segle VII.


La figura del màrtir Cugat és encara força desconeguda. El coneixement que se'n té és a través del poeta Prudenci, que va escriure sobre Cugat una setantena d'anys després de la seva mort. Segons el poeta, Cugat era d'origen africà i nascut de pares nobles i cristians. Va ser torturat per diversos prefectes de Barcino i malgrat guarir-se miraculosament de les seves ferides va ser finalment passat per una espasa als afores de la ciutat sense renegar de la seva fe.

La memòria del sant Cugat es va mantenir a la Barcelona de l'època fins arribar a donar nom al Monestir de l'indret on ja hi havia l'antic campament militar Castrum Octavianum i que amb els anys ha esdevingut la ciutat de Sant Cugat del Vallès.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.